Prezidentka podpísala mediálne zákony, má však výhrady. Ich využívanie bude sledovať

TA3 TASR
11.7.2022 20:06

Prezidentka v pondelok "s vážnymi výhradami" podpísala zákon o mediálnych službách a zákon o publikáciách. Priznanie práva na vyjadrenie verejným funkcionárom a politikom je podľa nej v rozpore s tým, aké zameranie verejne prezentovala súčasná vláda s jej akcentom na slobodu prejavu a aj verejne deklarovanú podporu novinárom. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Najsilnejšie prejavy Čaputovej: Bludy o covide, podpora Baťovej i zrkadlo Matovičovi a Ficovi
TASR/Martin Baumann

"Zákony som podpísala, pretože právo na vyjadrenie pre verejných funkcionárov a politikov nie je protiústavné. Budem však sledovať, či nedochádza k jeho zneužívaniu," vyhlásila Čaputová.

Prezidentka zároveň podľa svojich slov vníma potrebu modernej a komplexnej úpravy, ktorá zrovnoprávňuje všetky druhy médií. "Dôležitým cieľom zákonov je zabezpečiť efektívnu reguláciu v dobe mimoriadneho významu médií pôsobiacich na internete a na druhej strane dostatočnú slobodu pre podnikanie a šírenie informácií," uviedla. Za pozitívum tiež považuje, že zákony obsahujú moderné regulačné prvky vrátane samoregulácie a najmä v oblasti tlačených a webových médií prinášajú výrazne stransparentnenie ich vlastníctva.

Zákon o publikáciách predpokladá, že doterajšie inštitúty práva na opravu a odpoveď nahradí právo na vyjadrenie. Po novom sa má týkať aj spravodajských webov, ktoré sa zaradia k periodickým publikáciám. Tak ako ostatné budú musieť v novej právnej úprave tiež priznať väčších investorov alebo darcov.

Vydavateľ, prevádzkovateľ portálu a tlačová agentúra nebudú povinní uverejniť vyjadrenie, ak môžu dokázať pravdivosť napádaného skutkového tvrdenia, ktorého sa žiadosť o uverejnenie vyjadrenia týka a ani vtedy, ak by bol uverejnením vyjadrenia spáchaný trestný čin či priestupok alebo "ak by bolo jeho uverejnenie v rozpore s dobrými mravmi".

Pôvodne sa povinnosť uverejniť vyjadrenie nemala týkať ani prípadu, ak žiadosť podal verejný funkcionár, teda aj politik, a ide o skutkové tvrdenie súvisiace s výkonom jeho funkcie. Schválením pozmeňujúceho návrhu sa priznalo právo na vyjadrenie aj verejným funkcionárom. Právo na vyjadrenie sa spresní tak, aby sa dal poprieť, doplniť, spresniť alebo vysvetliť aj hodnotiaci úsudok, ktorý vychádza zo sporného tvrdenia.

Právna úprava tiež stanovuje povinnosť vydavateľovi publikácie zverejniť zoznam investorov alebo darcov v prípade, že je on alebo vydanie periodickej publikácie financované hromadne, pričom sa za to nepovažuje financovanie formou predplatného. Zverejniť darcov majú tiež subjekty, ktorých finančné plnenie voči vydavateľovi alebo prevádzkovateľovi portálu presiahlo v kalendárnom roku 2000 eur.

Zákon tiež explicitne stanovuje, že vydavateľ periodickej publikácie ani tlačová agentúra nezodpovedajú za pravdivosť informácie zverejnenej v inzercii ani za klamlivú reklamu alebo porovnávaciu reklamu vzhľadom na to, že na tieto obsahy poskytnuté tretími osobami nemajú reálny vplyv.

Zriadiť sa má tiež register v oblasti médií a audiovízie, ktorý má viesť ministerstvo. Po novom má byť vydavateľ, prevádzkovateľ portálu a tlačovej agentúry povinný zabezpečiť, aby sa neposkytovali obsahy v rozpore s nariadením Rady EÚ o reštriktívnych opatreniach s ohľadom na konanie Ruska, ktorým destabilizuje situáciu na Ukrajine. Zákon má byť účinný od augusta tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok