Potravinová kríza sa prehlbuje. Európa sa musí pripraviť na nové vlny utečencov

TA3 TASR
11.7.2022 16:05

Európska únia sa musí pripraviť na nové vlny utečencov vyvolané potravinovou krízou, ktorú prehĺbila vojna na Ukrajine. Uviedla to v pondelok úradujúca riaditeľka agentúry Frontex Aija Kalnajaová.

frontex migranti 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Podľa jej slov je EÚ "dobre pripravená" na utečencov utekajúcich pred ruskou agresiou na Ukrajine, ale musí sa pripraviť aj na migračné vlny z iných oblastí, píše agentúra Belga. "Zároveň sa však musíme pripraviť aj na utečencov prichádzajúcich z iných regiónov kvôli potravinovej neistote," povedala Kalnajaová novinárom v Prahe pred začatím neformálneho zasadnutia ministrov vnútra členských krajín EÚ.

Okolo 20 miliónov ton ukrajinského obilia z minuloročnej úrody uviazlo v ukrajinských prístavoch pri Čiernom mori. Moskva tvrdí, že umožní plavbu ukrajinským lodiam s obilím, ak ukrajinská armáda odmínuje svoje neobsadené prístavy, čo Kyjev odmieta, lebo sa oprávnene obáva, že Rusko túto situáciu zneužije a zaútočí na ukrajinské čiernomorské pobrežie.
     

Na ukrajinskom obilí sú pritom závislé viaceré krajiny Afriky a Blízkeho východu. Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v júni rovnako varoval, že ak sa nepodarí vyriešiť potravinovú krízu spôsobenú ruskou agresiou voči Ukrajine, do pohybu sa môže dať obrovský počet utečencov. Počet vysídlených ľudí vo svete pritom už teraz dosahuje rekordný počet 100 miliónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok