Regulácia kryptomien môže byť čoskoro realitou. Rada pre finančnú stabilitu navrhne globálne pravidlá

TA3 ČTK
11.7.2022 15:46

Rada pre finančnú stabilitu (FSB) na jeseň navrhne globálne pravidlá pre reguláciu kryptomen. Reaguje tak na prudké výkyvy na trhoch, ktoré podľa nej podčiarkli potrebu regulácie tohto odvetvia. Rada to uviedla vo svojej pondelkovej správe.

kryptomena bitcoin 1140 px ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Rada pre finančnú stabilitu je medzinárodnou organizáciou monitorujúcou globálny finančný systém, združuje finančných regulátorov a predstaviteľov centrálnych bánk a ministerstiev financií skupiny najväčších ekonomík sveta G20.

"Kryptoaktíva a trhy vyžadujú účinnú reguláciu a dohľad zodpovedajúci rizikám, ktoré predstavujú," uviedla FSB vo svojej správe. Dodala, že na októbrovom zasadnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20 predstaví návrhy ohľadom podoby regulácie a dohľadu. Rada doteraz odvetvie kryptomien iba sledovala a uvádzala, že nepredstavuje systémové riziko. Nedávne výkyvy na trhoch s kryptomenami však podľa FSB zdôraznili ich vrtkavosť, štrukturálnu zraniteľnosť a rastúce prepojenie so širším finančným systémom.

Rada upozornila, že v súčasnosti sa kryptoaktíva využívajú predovšetkým na špekulácie. Ak majú kryptomeny slúžiť ako platidlo, je podľa FSB potrebné zaistiť ich silnú reguláciu. Hodnota najznámejšej kryptomeny bitcoin sa po novembrovom výstupe na rekordné maximum v blízkosti 69 000 dolárov prepadla o zhruba 70 percent av súčasnosti sa pohybuje v okolí 20 000 dolárov. Mnoho investorov tak utrpelo straty, napísala agentúra Reuters.

Témy: Bitcoin G20
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok