Barbarská tradícia s delfínmi pokračuje. Faerské ostrovy však obmedzia ich lov

TA3 TASR
11.7.2022 13:47

Vláda Faerských ostrovov navrhla obmedziť lov delfínov v rokoch 2022 a 2023 na 500 ročne. Ide o reakciu na vlaňajšiu udalosť, pri ktorej miestni rybári v jeden deň zabili viac ako 1400 delfínov, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie. Informovala o tom agentúra AP.

japonsko lov delfíny (SITA)
SITA

Miestna vláda očakáva, že predmetný návrh vstúpi do platnosti najneskôr do 25. júla. Kontroverzný spôsob lovu je na Faerských ostrovoch známy pod pojmom "grindadrap". Lovci pri ňom obkľúčia delfíny alebo guľohlavce širokým polkruhom rybárskych člnov a zaháňajú ich do plytkej zátoky, kde tieto živočíchy uviaznu na pláži. Následne ich zabijú nožmi. Podľa enviromentálnych aktivistov je táto miestna tradícia "barbarská".

"Aspekty lovu, najmä nezvyčajne vysoký počet zabitých delfínov, neboli uspokojivé," uviedla faerská vláda vo vyhlásení k predmetnému návrhu.

Dodala, že svoju politiku a riadiace opatrenia naďalej zakladá na práve a zodpovednosti miestnych obyvateľov, ktorí majú zdroje mora využívať trvalo udržateľným spôsobom. To sa týka aj lovu morských cicavcov.

Obyvatelia Faerských ostrovov zvyčajne ulovia zhruba 1 000 morských cicavcov za rok, píše AP. "Grindadrap" je medzi miestnymi obyvateľmi veľmi populárny.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok