Revolúcia v práci na diaľku. Krajiny ponúkajú špeciálne víza digitálnym nomádom

TA3 BBC
11.7.2022 13:23

Spojené arabské emiráty v snahe prilákať nové talenty do regiónu predstavili v marci 2021 ročné povolenie na pobyt pre pracovníkov na diaľku. Víza umožňujú zahraničným profesionálom, ako je Julien Tremblay, 31-ročný softvérový inžinier z Montrealu, žiť v Dubaji a zároveň pokračovať v práci pre zamestnávateľov v zahraničí, píše portál BBC.

home office práca z domu 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Víza taktiež poskytujú prístup k občianskemu preukazu a väčšine verejných služieb. Tremblay si napríklad môže legálne prenajať ubytovanie alebo si dokonca otvoriť bankový účet – a to všetko pri oslobodení od platenia miestnej dane z príjmu. "Keď som pred päť a pol rokom začal byť digitálnym nomádom, existovalo len veľmi málo vízových možností," vysvetľuje Tremblay, podľa ktorého príležitosti, ako je tá v Spojených arabských emirátoch, menia hru.

Donedávna digitálni nomádi často žili v právnom vákuu. Technicky im nebolo dovolené pracovať v cudzej krajine, ale neboli zamestnaní ani lokálne. Nové víza vytvárajú pevnejší základ a vysvetľujú právny rámec, ktorý poskytuje pracovníkom na diaľku aj podnikom, ktoré ich zamestnávajú, väčší pokoj. "Posúva vás to preč zo šedej zóny," povedal Tremblay pre BBC.

Napriek tomu sa víza nepovažujú za medzeru na obchádzanie daní; väčšina nomádov ich stále platí vo svojich domovských krajinách, aby si udržali občianstvo alebo poberali dávky.

Kto sú digitálni nomádi?

Podľa portálu wcido.com sú digitálni nomádi stále na cestách a migrujú sa po svete. Sú schopní zarobiť peniaze v online prostredí. Najčastejšie pracujú ako softvéroví alebo weboví vývojári, tvorcovia obsahu, odborníci na blockchain, manažéri sociálnych médií či online marketingoví pracovníci.

Mnohí z nich zostávajú dočasne v danej krajine niekoľko mesiacov alebo rok, a to v závislosti od toho, čo ich cestovné víza umožňujú a kde sa chcú ubytovať.

Nový typ víz ponúka vyše 25 krajín

Podľa novej správy Inštitútu pre migračnú politiku už viac ako 25 krajín a území zaviedlo víza digitálnych nomádov. Tento trend, ktorý vyvolala pandémia, začal v malých európskych a karibských krajinách závislých od cestovnom ruchu. Svoje vlastné iniciátívy však už spúšťajú aj väčšie ekonomiky ako Spojené arabské emiráty, Brazília a Taliansko. 

Pre tieto krajiny sú víza digitálnych nomádov spôsobom, ako prilákať nové nápady a talenty do ich oblasti. Zároveň využívajú nárast popularity práce na diaľku, aby napumpovali zahraničný kapitál do svojej vlastnej ekonomiky.

Požiadavky na víza digitálnych nomádov sa v jednotlivých krajinách líšia, ale zvyčajne zahŕňajú dôkaz o zamestnaní na diaľku, cestovné poistenie a minimálny mesačný zárobok – to všetko s cieľom zabezpečiť, aby sa držitelia víz mohli uživiť sami bez toho, aby brali miestym prácu. Tento požadovaný minimálny zárobok sa môže pohybovať od 5 000 USD mesačne v Spojených arabských emirátoch po 2 770 USD na Malte alebo 1 500 USD v Brazílii. Za žiadosť sa platí aj poplatok od 200 do 2 000 USD. Dĺžka pobytu kolíše od šiestich mesiacov do dvoch rokov v závislosti od víz.

Taliansko chce prilákať milióny

Luca Carabetta, poslanec talianskeho parlamentu z politickej strany Hnutie piatich hviezd, hovorí, že Taliansko kombinuje najlepšie prvky iných digitálnych nomádskych víz. Vlastné víza Taliansko podľa neho spustí najneskôr v septembri. Očakáva, že počas prvého roka pritiahnu 5 % celosvetového trhu nomádov, ktorý podľa jeho odhadov predstavuje približne 40 miliónov ľudí.

"Digitálny nomád nám môže priniesť zručnosti vo všetkom od architektúry po inžinierstvo, takže je to dobrý spôsob, ako otvoriť našu krajinu šikovným ľuďom zo zahraničia," vysvetlil Carabetta. Keďže má Taliansko najstaršiu populáciu v Európe, dočasné vízum vníma aj ako spôsob, ako prilákať mladších obyvateľov, ktorí ho môžu využiť na testovanie dlhodobejšieho pobytu v krajine. "Naším cieľom je mať ich v Taliansku ako hostí, ale tiež by sa tu mohli natrvalo usadiť," povedal Carabetta.

Ďalšie krajiny budú nasledovať

Prithwiraj Choudhury, ktorého výskum na Harvard Business School sa zameriava na meniacu sa geografiu práce, hovorí, že výhody pre krajiny ako Taliansko sú obrovské. "V prvom rade, digitálny nomád míňa svoje peniaze v miestnej ekonomike," vysvetľuje. "Navyše, nadväzuje aj kontakty s miestnymi podnikateľmi," dodal.

Choudhury predpovedá, že ešte väčšie ekonomiky by mohli čoskoro ponúknuť víza digitálnych nomádov, aby zostali konkurencieschopné. A myslí si, že tí, ktorí vytvoria najlepší ekosystém pre nomádov, získajú najväčšie výhody. "Počas pobytu im musíte pomôcť tým, že ich spojíte s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi a podnikateľmi," zdôraznil.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok