Nemecká ministerka zahraničia vyzvala v Nagasaki na odstránenie všetkých jadrových zbraní vo svete

TA3 TASR
11.7.2022 10:48

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas nedeľnej návštevy japonského mesta Nagasaki, zdevastovaného pred 77 rokmi americkou atómovou bombou, naliehavo vyzvala na dosiahnutie sveta bez jadrových zbraní. Informovala agentúra DPA.

Jadrová zbraň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Útok na Nagasaki slúži ako pripomienka, aby sme sa snažili o svet bez jadrových zbraní, "aj keď sme od neho veľmi ďaleko", povedala Baerbocková na úvod dvojdňovej návštevy Japonska. Podľa ministerky sa Nemecko musí usilovať o "mier a svet bez jadrových zbraní" aj vzhľadom na skutočnosť, že v poslednom čase došlo skôr k nárastu než k poklesu jadrových zbraní.

Nagasaki spolu s Hirošimou predstavovali symbol slúžiaci ako varovanie proti použitiu atómových zbraní. Nemecko pokračuje v podpore odzbrojovania, "aj keď je globálna situácia momentálne úplne iná", povedala Baerbocková, čím jasne narážala na vojnu na Ukrajine, píše DPA. Nemecká ministerka predtým navštívila Múzeum atómovej bomby v Nagasaki, kde položila veniec. Stretla sa aj s ľuďmi, ktorí útok z roku 1945 prežili.

Dve jadrové bomby, ktoré USA v auguste 1945 zhodili na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki, urýchlili kapituláciu Japonska a tým aj ukončenie druhej svetovej vojny. Výbuch v Hirošime zo 6. augusta zabil 140-tisíc ľudí; ďalších 74-tisíc zomrelo o tri dni neskôr pri útoku v Nagasaki.

Baerbocková na záver svojej cesty po krajinách Ázie v pondelok navštívi Tokio, kde bude rokovať s japonským ministrom zahraničných vecí Jošimasom Hajašim. Pri príležitosti svojej prvej oficiálnej návštevy Japonska má diskutovať o bilaterálnej spolupráci v kontexte nemeckej indicko-tichomorskej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok