Trumpov exporadca Bannon zmenil názor. Chce vypovedať pred výborom, ktorý vyšetruje útok na Kapitol

TA3 ČTK
11.7.2022 09:53

Niekdajší poradca bývalého prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon chce vypovedať pred výborom americkej Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje minuloročný útok na Kapitol. Informovali o tom v nedeľu miestne médiá. Bannon doteraz spolupracovať s výborom odmietal, kvôli čomu by mal za týždeň stáť pred súdom.

Trumpov exporadca Bannon zmenil názor. Chce vypovedať pred výborom, ktorý vyšetruje útok na Kapitol
TASR/AP

V liste, z ktorého citovala napríklad televízia CBS Bannonov právnik Robert Costello uviedol, že jeho klient je "ochotný a chce svedčiť" pred výborom a že preferuje verejné vypočutie. Procedúra ale obvykle doteraz začínala neverejným výsluchom, napísal server BBC. Výsluch Bannona by mohol vniesť nové skutočnosti do vyšetrovania udalostí z vlaňajšieho januára.

Trump podporil Bannona

Trump vlani vyzval niekdajších členov svojej administratívy, aby s vyšetrovacím výborom nespolupracovali. V sobotu ale podľa televízie CNBC Bannona v zmene postoja podporil. "Sledoval som, ako nespravodlivo bolo s vami zaobchádzané, ako ste museli vynakladať veľké čiastky na právne služby a poplatky a akú traumu si musíte prejsť kvôli láske k vlasti a rešpektu k úradu prezidenta," napísal podľa CNBC Trump v liste, ktorý Costello spolu s vlastným vyjadrením zaslal výboru.

Pri budove Kongresu sa vlani 6. januára zhromaždili tisíce Trumpových priaznivcov nespokojných s výsledkom prezidentských volieb a stovky z nich vtrhli dovnútra. V tom čase práve začínala volebná schôdza oboch komôr, ktoré mali formálne potvrdiť výsledky prezidentských volieb z novembra 2020, ktoré vyhral demokratický kandidát Joe Biden. Tvrdé strety výtržníkov s policajtmi si vyžiadali päť obetí a vyše sto zranených. Ministerstvo spravodlivosti odvtedy stíha účastníkov nepokojov, z ktorých mnohí si už vypočuli tresty.

Udalosť vyšetrujú skoro rok

Výbor vyšetruje pozadie útoku skoro rok a snaží sa objasniť rolu Trumpa a jeho spojencov v tejto udalosti. Pred kongresmanmi už vypovedalo viac ako tisíc svedkov, vrátane ľudí blízkych exprezidentovi (jeho najstaršia dcéra Ivanka, jej manžel Jared Kushner či Donald Trump mladší). Iní Trumpovi spolupracovníci vypovedať odmietli, okrem Bannona napríklad aj niekdajší personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows alebo bývalý manažér sociálnych sietí v Bielom dome Daniel Scavino.

Bannon čelí kvôli tomu dvom obvineniam, ktoré by mohol už 18. júla riešiť súd. Jedno sa týka ignorovania predvolania na vypočutie a druhé neochoty dodať dokumenty, ktoré po ňom vyšetrovací výbor požadoval. Každý z týchto zločinov by Bannonovi mohol vyniesť až ročný trest väzenia. Podľa CNBC zatiaľ nie je jasné, ako by prípadná Bannonova výpoveď pred výborom ovplyvnila jeho stíhanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok