Ako sledovali Kuciaka? Zadanie podľa jedného z členov komanda prišlo v roku 2017

TA3 TASR
11.7.2022 09:09

Zadanie na sledovanie neskôr zavraždeného novinára Jána Kuciaka prišlo približne na jeseň 2017. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu to v pondelok uviedol Štefan Mlynarčík, ktorý sa spolu s Miroslavom Kriakom, Jurajom Škripom a pod vedením Petra Tótha podieľal na sledovaní novinára i baru v centre Bratislavy.

Priblížil, že mu nebol známy dôvod sledovania Kuciaka. Predpokladal, že to malo súvis s monitorovaním drogovej trestnej činnosti v jednom z bratislavských barov. "Keď došli zadania na individuálne sledovania, Kriak s nimi nebol stotožnený," vyhlásil vo svedeckej výpovedi Mlynarčík. Nevie o tom, že by bol zdokumentovaný Kuciakov denný režim.

Mlynarčík mal v tom čase indície, že sú tiež sledovaní. Kriak si podľa jeho slov najskôr myslel, že ide o kontrolnú činnosť Slovenskej informačnej služby. "Všimol si, že skupina ľudí používa veľký teleobjektív a hovoril, že služba by to takto nikdy nerobila," dodal s tým, že v čase sledovania pracoval vo finančnej správe. Momentálne je nezamestnaný.

Pred súdom absolvoval výsluch aj v januári 2020. Vtedy uviedol, že sledovanie robil v presvedčení, že pracuje pre SIS. Mal mu to tak prezentovať Kriak. Ten už skôr uviedol, že dostal zadanie od bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Petra Tótha.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia okrem Tomáša Szabóa, ktorý bol vylúčený na samostatné konanie, obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragić. ŠTS zároveň opätovne rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice.

Proces má pokračovať v utorok. Vypovedať by mal bývalý vysokopostavený policajný funkcionár Bernard Slobodník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok