Odchod Matoviča pokladá Sulík za principiálny: On gniavi túto krajinu, Kollár by si mal premyslieť, čo ide povedať

TA3
10.7.2022 12:10

SaS vypovedala koaličnú zmluvu a požaduje novú. Spolu s ňou majú prísť aj nové pravidlá fungovania koalície. Jedným z nich je odchod Igora Matoviča z vlády. Všetci čakajú, ako tento problém vyrieši premiér Eduard Heger. Čas má do 1. septembra.

“Naša požiadavka na odchod Igora Matoviča bola zúžená,“ povedal Richard Sulík, predseda strany SaS a Minister hospodárstva Slovenskej republiky. Povedal, že SaS sa rozhodlo koalíciu opustiť. Avizoval tiež, že pošle aj oficiálny list premiérovi a koalícii. “Nevidíme žiaden zmysel v jej ďalšom fungovaní, naopak vidíme tam mnoho, mnoho problémov,“ povedal Sulík. SaS je podľa neho pripravená dohodnúť sa na novej koalícii a novej koaličnej zmluve. “Áno, jedna z podmienok je, že v budúcej vláde nebude Igor Matovič,“ dodal.

Rozvážnosť a rozmýšľanie

Pre Sulíka je dôležité zaujať jasné stanovisko. “Aby sme nekonali zbrklo, aby sme konali s rozvahou,“ povedal. Sulík uviedol, že toto bol dôvod prečo reakcia SaS trvala niekoľko dní. Takto chcel dať svojim kolegom počas leta čas na rozmyslenie. “To je práve dobré, že sme zvolili leto, aby nebol veľký priestor na vydieranie, ale na premyslenie si,“ povedal Sulík. “Rozmýšľať sa samozrejme dá aj cez prázdniny,“ dodal.

“Opustenie vlády neznamená, že vláda padne. Vláda bude fungovať ďalej, bude menšinová,“ povedal Sulík. Podľa neho dokonca môže byť aj väčšinová, keďže si myslí, že v spolupráci s fašistami sa Matovičovi darí. “On hlásil, že nemá žiaden problém spolupracovať s fašistami,“ povedal. Vyhlásil, že SaS odmieta spolupracovať s fašistami. “Vláda nepadá, vláda môže pokračovať ďalej, nech si spolupracujú s fašistami, to už je ich vec,“ povedal Sulík. “Odmietame za takýto stav preberať zodpovednosť,“ dodal.

Požiadavky SaS

Sulík vymenoval niekoľko ďalších požiadavok SaS, ako sú zvýšenie platov učiteľov a zdravotníkov a valorizácia platov štátnych zamestnancov o infláciu. “Toto budú naše požiadavky, primerané a premyslené,“ povedal. Podľa Sulíka varoval Matoviča pred zlomením prezidentkinho veta. “On to silou mocou urobil, tak v poriadku, teraz páni dostali na výber, nech sa oni rozhodnú,“ dodal.

“Boris Kollár by lepšie spravil, keby si najprv nie raz, ale dvakrát premyslel čo ide povedať,“ povedal Sulík. Podľa neho, už svoje rozhodnutie SaS urobila, nebude v tejto koalícii fungovať.

Odchod Igora Matoviča považuje Sulík za principiálnu požiadavku. “On gniavi túto krajinu, vymýšľa jednu hlúposť za druhou, keď to nevie presadiť v koalícii, presadí to s fašistami,“ povedal. Vládu Sulík označil za hanbu a odsúdil pasivitu premiéra Hegera a koaličného partnera Kollára.

Rozumné vládnutie

“Pri všetkých hlasovaniach, ktoré sú rozumné a prospešné, a ktoré zlepšia život na Slovensku, môže Heger rátať s našimi hlasmi,“ vyhlásil Sulík. Kvalitné a dobré návrhy sú podľa neho samozrejme podporené. Rétoriku okolo povalenia vlády Sulík odsúdil, lebo žiadna vláda nepadá“.

Podľa Sulíka, chce SaS dovládnuť. Odmietol, že by mu išlo o predčasné voľby. “Chcem v tom pokračovať, ale nie za každú cenu,“ povedal. “Súčasťou politiky sú aj nepríjemné chvíle,“ dodal. Avizoval, že ak koalícia neakceptuje jeho požiadavky, vráti sa do parlamentu. “Som riadne zvolený poslanec,“ povedal Sulík. Očakáva, že najbližšie voľby budú v riadnom termíne a stranu SaS povedie ako líder kandidátky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok