Abeho vrah sa pokúsil zostrojiť bombu, motívom atentátu bolo vraj oklamanie jeho matky

TA3 TASR
10.7.2022 07:58

Muž, ktorý v piatok smrteľne postrelil japonského expremiéra Šinzó Abeho, polícii povedal, že sa pokúsil zostrojiť bombu. Štyridsaťjedenročný Tecuja Jamagami ďalej vypovedal, že si vyrobil niekoľko strelných zbraní. Informovala o tom dnes agentúra Kjódó s odvolaním sa na zdroje oboznámené s vyšetrovaním.

Polícia prehľadala byt zadržaného v západojaponskom meste Nara, kde sa odohral atentát, a zabavila zbrane podobné tej, ktorá bola nájdená na mieste činu po postrelení Abeho. Išlo zrejme o podomácky vyrobenú zbraň.

Jamagami je podozrivý z vraždy. Vyšetrovateľom k motívu povedal, že jeho matka dala "obrovský dar" náboženskej organizácii, voči ktorej cítil nevraživosť a domnieval sa, že je spätá s Abom. Podľa jedného zo zdrojov agentúry Kjódó podozrivý povedal niečo v tom zmysle, že pôvodne chcel vykonať útok na vedúceho predstaviteľa náboženskej organizácie, ale namiesto toho sa rozhodol zaútočiť na Abeho.

Expremiér bol postrelený počas politickej kampane pred dnešnými voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Jeho telo bolo v sobotu prevezené do jeho tokijskej rezidencie; pohreb bude v utorok.

Kvôli atentátu na dlhoročného pravicového premiéra pozmenil program svojej ázijskej cesty americký minister zahraničia Antony Blinken. V pondelok pred návratom do USA navštívi Japonsko, aby osobne vyjadril kondolenciu, oznámilo dnes ministerstvo zahraničia USA. Blinken, ktorý je dnes v Bangkoku, sa tiež stretne s japonskými vládnymi predstaviteľmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok