Majiteľka pohrebného ústavu predávala orgány, do urien dávala betónovú zmes

TA3 Insider
9.7.2022 22:28

Žena z Colorada, ktorá vlastnila pohrebný ústav, podľa federálnych prokurátorov využívala svoje podnikanie na podvádzanie zákazníkov tým, že predávala orgány zosnulých bez povolenia svojmu obchodu s časťami ľudských tiel a prevádzkovala pri tom falošné kremácie.

kríž hrob hroby cintorín pohreb náhrobok vážky ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Pozostalým v urnách dávala betónovú zmes alebo zvyšky zmiešaného popola. Megan Hessová, ktorá vlastnila pohrebný dom Sunset Mesa, ako aj obchod s časťami ľudských tiel Donor Services, sa podľa agentúry Reuters na utorkovom vypočutí priznala. Informoval portál Insider.

Hessová sa priznala, že viedla podvod, pri ktorom sľúbila kremačné služby desiatkam rodín v Montrose v štáte Colorado a namiesto toho predávala orgány, končatiny, chrbtice a hlavy zosnulých na chirurgické alebo vzdelávacie účely. 

Prokuratúra v spisoch uviedla, že pozostatky najmenej 811 osôb boli predané – a že drvivá väčšina zákazníkov bola zavádzaná alebo sa ich nepýtali na to, čo má pohrebný ústav robiť s orgánmi ich príbuzných.

"Primárnym zdrojom príjmov darcovských služieb bol zber a predaj údajne darovaných ľudských pozostatkov, ako sú hlavy, trupy, ruky, nohy alebo celé ľudské telá," uviedla prokuratúra v súdnych dokumentoch a dodala, že zarobila státisíce dolárov v priebehu desaťročia.

V maili z roku 2014 s názvom „fotky ženského trupu“, ktorý bol zaslaný potenciálnemu kupujúcemu, Hessová napísala: „Je mi ľúto, že som neposlala fotky. Nemala som dobrých darcov.“

„Štvrtého sa stretnem s ľuďmi z hospicu, budú noví darcovia… denne tam umiera až päť ľudí, pripravte sa!!!!! Pokiaľ budete potrebovať, tak môžem poslať tri chrbtice,“ napísala napríklad Hessová v jednom z e-mailov. Prokuratúra žiada, aby Hessová dostal 12 až 15 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok