Putin: Sankcie škodia viac krajinám, ktoré ich zavádzajú, než Rusku. Môžu spôsobiť cenovú katastrofu

TA3 ČTK
8.7.2022 18:25

Pokračovanie sankcií voči Rusku by mohlo európskym domácnostiam spôsobiť katastrofický rast cien energií, povedal v piatok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý viedol poradu s členmi svojej vlády o energetike. Protiruské sankcie podľa neho spôsobujú oveľa väčšie škody krajinám, ktoré ich zavádzajú, ako Rusku samotnému.

Putin: Sankcie škodia viac krajinám, ktoré ich zavádzajú, než Rusku. Môžu spôsobiť cenovú katastrofu
TASR/AP

"Áno, vieme, že Európania sa snažia nahradiť ruské energetické zdroje. Očakávame však, že výsledkom takýchto akcií bude rast cien plynu na spotovom trhu a zvýšenie nákladov na energetické zdroje pre koncových spotrebiteľov," povedal Putin. Ďalšie uplatňovanie sankcií podľa neho môže viesť k vážnejším a bez preháňania až ku katastrofických následkom na globálnom energetickom trhu.

Európa z Ruska získava zhruba 40 percent plynu, ktorý potrebuje. Väčšina tohto plynu je dopravovaná plynovodmi. 

Európske ceny plynu vlani prudko vzrástli, pretože ponuka nedokázala udržať krok s dopytom, ktorý sa zotavoval z pandémie choroby covid-19. Ďalší prudký rast zaznamenali ceny plynu od ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. V porovnaní s cenou z 23. februára je teraz cena plynu na spotovom trhu, teda s okamžitým dodaním, viac ako dvojnásobná.

Rusko začalo znižovať toky plynu do Európy v druhej polovici minulého roka a dodávky tromi hlavnými plynovodnými trasami sa v porovnaní s druhou polovicou roku 2020 znížili približne o 20 percent. V posledných niekoľkých mesiacoch prerušilo Rusko dodávky do Bulharska, Poľska, Fínska, dánskemu dodávateľovi Orsted, holandskej firme Gasterra a firme Shell do Nemecka, pretože všetci odmietli ruskú požiadavku prejsť na platby v rubľoch, upozornila agentúra Reuters.

Putin uviedol, že situácia v ruskom palivovom a energetickom sektore zostáva napriek západným sankciám stabilná. Upozornil ale, že ruské energetické spoločnosti by sa mali pripraviť na ropné embargo Európskej únie, ktoré začne platiť koncom roka.

"Vláda v súčasnosti zvažuje možnosti rozvoja železničnej a potrubnej infraštruktúry pre dodávky ruskej ropy a ropných produktov do spriatelených krajín," uviedol Putin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok