Nešíria sa vzduchom, no dajte si pozor pri pohlavnom styku. Aké sú príznaky opičích kiahní?

TA3/Diana Štrusová
8.7.2022 17:10

Prvý prípad ochorenia opičích kiahní už včera potvrdili aj na Slovensku. Pacient leží v košickej nemocnici a má ľahký priebeh. Virologička upozorňuje na preventívne opatrenia ako dôsledné umývanie rúk či sexuálnu obozretnosť. Odborníci ale ubezpečujú, že sa zatiaľ báť nie je treba.

Inkubačný čas ochorenia je od piatich dní až do troch týždňov. Symptómy sa zvyčajne prejavujú medzi 6. až 13. dňom po infekcii.

Typickými príznakmi sú zvýšená teplota, bolesť hlavy, kĺbov či svalstva a únava. Nezvyčajným prejavom môžu byť aj zdurené lymfatické uzliny. Do piatich dní sa na koži objavia aj fľaky a pľuzgiere.

"Definitívne potvrdenie, že ide o opičie kiahne, ukáže až PCR test," hovorí virologička Tatiana Betáková. Ochorenie šíri sa blízkym kontaktom, sexuálnym stykom a dotykom, nie však vzduchom. Nakaziť sa však môžete aj kontaminovaným šatstvom. "Dôležité je vyhýbať sa osobám, umývať si ruky," dodáva.

Prvý prípad opičích kiahní na Slovensku potvrdili vo štvrtok. Podľa informácií ta3 pacient leží v košickej nemocnici. Infektológ Pavol Jarčuška to potvrdil, no hovorí, že jeho stav nie je vážny a majú preňho liek.

Vakcína ako prevencia

Okrem dostatočnej ochrany by mohla byť prevenciou aj vakcína. V ohniskách nákazy, ako to bolo pri covide-19, sa však používať nebude.

"Ak je niekto nakazený, tak vakcína nepomôže. Ale ak ste prišli do kontaktu, vakcína by mala zabrániť prepuknutiu ochorenia," 
vysvetľuje Betáková.

Hovorkyňa ÚVZ Daša Račková uviedla informácie o očkovaní na pravú mieru. "Pravdepodobne bude iba limitované množstvo pre osoby v úzkom kontakte s vysokým individuálnym rizikom ťažkého priebehu ochorenia na ich vlastnú žiadosť a pre zdravotníckych pracovníkov v profesionálnom riziku."

Vakcíny budú

Odborníci z pracovnej skupiny rezortu zdravotníctva nateraz neidentifikovali opičie kiahne ako nebezpečné ochorenie pre ľudí na Slovensku. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková napriek tomu odporučila nakúpiť do 2 000 dávok vakcíny proti pravým kiahňam. "Tie budú následne dodané do špecializovaných centier naprieč Slovenskom," uviedla.

Staršia populácia z pohľadu veku už v mladosti proti pravým kiahňam absolvovala očkovanie. To by malo byť účinné aj proti opičím. Virológovia a lekári pre to ubezpečujú, že na paniku nie je dôvod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok