Nová štúdia prekvapila. Európa sa otepľuje rýchlejšie než USA či iné rizikové časti sveta

TA3 ČTK
9.7.2022 07:00

Západoeurópania zažívajú v posledných rokoch návaly horúčav, ktoré nie sú pre územie obvyklé. Takmer každé leto západnú časť kontinentu sužuje obdobie vysokých teplôt, ktoré môžu byť pre niektorých obyvateľov aj smrteľne nebezpečné.

slnko co2 globálne otepľovanie (TASR)
TASR

Tento rok niektoré regióny trápili intenzívne horúčavy ešte pred začiatkom leta. Nová štúdia navyše zistila, že Európa sa zahrieva rýchlejšie ako mnoho iných rizikových častí sveta, vrátane západného pobrežia Spojených štátov, uvádza web The New York Times.

Globálne otepľovanie prispieva k zhoršovaniu teplotných vĺn všade na svete. Dôvod je jednoduchý, vychádzajú totiž z vyššej základnej teploty ako kedykoľvek predtým. Od konca 19. storočia, teda počiatku rozmachu emisií oxidu uhličitého, ktorý otepľuje planétu, sa priemerná globálna teplota zvýšila približne o 1,1 stupňa Celzia.

Za všetkým je zaujímavý jav

Štúdia, ktorá tento týždeň vyšla v časopise Nature Communications, odhalila súvislosť medzi vlnami horúčav a stavom, ktorý je v angličtine známy ako jet stream (prúdenie). Ten sa v atmosfére vyskytuje v asi desaťkilometrovej výške, ide o prúdenie vzduchu v smere zo západu na východ v stredných zemepisných šírkach.

Niekedy sa jet stream rozdelí na dve časti. Vlny horúčav potom môžu vznikať v oblastiach slabého vetra a vysokého tlaku vzduchu, známych ako atmosférické blokovanie, medzi severnou a južnou stranou prúdenia. Vedci zistili, že tieto prípady "dvojitého prúdenia" sú stále častejšie, trvajú dlhšie a vysvetľujú zmeny vo vlnách horúčav.

Nie je úplne jasné, čo spôsobuje toto rozdelenie, uviedla Efi Rousiová, vedúca vedecká pracovníčka Postupimského inštitútu pre výskum klímy v Nemecku a hlavná autorka štúdie. Podľa nej je možné, že sa atmosférické blokovanie vyvinulo samo o sebe, a spôsobilo tak rozdelenie týchto prúdov alebo by to mohlo byť naopak, že sa jet stream rozdelí z iných dôvodov, a to spôsobí blokáciu. "Nevieme zatiaľ presne, čo je spúšťačom," dodala Rousiová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok