Obyvatelia môžu byť pokojní. Výskyt medveďa pri Bratislave sa nepotvrdil

TA3 TASR
8.7.2022 15:23

Správa Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty nepotvrdila výskyt medveďa hnedého v okolí mesta Svätý Jur. Informovala o tom Štátna ochrana prírody SR. Ochranári tak reagovali na informácie z uplynulých dní o spozorovaní medveďa na pomedzí katastrov bratislavskej mestskej časti Vajnory a mesta Svätý Jur.

medved kontajner 1140 (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Hlásenie o údajnom výskyte šelmy dostal aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. Medveď mal byť spozorovaný miestnym poľovníkom v neďalekých vinohradoch za mestom. "Hlásenia o výskyte karpatskej šelmy v okolí sa však neopakovali a jej trvalý výskyt v tejto oblasti nepotvrdila ani Správa CHKO Malé Karpaty," spresnila manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

Riaditeľ Správy CHKO Malé Karpaty Peter Puchala uviedol, že v okolí Svätého Jura neevidujú pobytové znaky výskytu medveďa hnedého a jeho pohyb v tejto oblasti nepotvrdili ani zábery z fotopascí či záznamy terénnych pracovníkov. 

"Informáciu o jeho výskyte v blízkosti Bratislavy preto nemôžeme potvrdiť," skonštatoval. Zásahový tím ako aj stráž prírody oblasť monitoruje. Podľa ochranárov nie je dôvod na šírenie paniky.

Nie je dôvod na paniku

Pripomínajú, aby občania zaregistrovanie medveďa blízko ľudských obydlí ohlásili na linky tiesňového volania 158, 112, 159 či kontaktovali Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR na čísle +421 903 201 879. "Informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné na webe zásahového tímu pre medveďa hnedého zasahovytim.sopsr.sk," podotkla Bocková.

Bratislavská mestská časť Vajnory vo štvrtok 7. júla s odvolaním sa na informácie od poľovníkov na sociálnej sieti uviedla, že tento týždeň videné zviera na pomedzí katastrov Vajnôr a Svätého Jura bol medveď hnedý.

"V celom pohorí Malých Karpát sa podľa všetkého ojedinele vyskytne aj táto šelma, stretnutie s ňou je však vzhľadom na rozľahlosť územia veľmi vzácne a nie je dôvod na paniku," uviedla vajnorská samospráva. O pohybe zvieraťa informovala Zásahový tím pre medveďa hnedého a v kontakte je mestská časť aj so šéfom tamojšieho poľovníckeho združenia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok