Socha modliaceho sa Hitlera vo varšavskom gete vyvoláva zmiešané reakcie

TA3
29.12.2012 20:11

Kontroverznú sochu kľačiaceho a modliaceho sa Adolfa Hitlera inštalovali v bývalom varšavskom gete, ktoré je úzko späté s rasovým prenasledovaním židovského obyvateľstva počas druhej svetovej vojny.

Socha modliaceho sa Hitlera vo varšavskom gete vyvoláva zmiešané reakcie
SITA

Dielo s názvom "On" od talianskeho umelca Maurizia Cattelana pritiahlo už mnoho návštevníkov, odkedy ho minulý mesiac inštalovali. Sochu však možno zhliadnuť iba z diaľky, a to cez otvor v drevenej bráne. Návštevníci tak vidia iba chrbát malej postavy modliacej sa na nádvorí.

Niektorých ľudí prítomnosť sochy na takomto historicky citlivom mieste rozhorčila. Stredisko Simona Wiesenthala, ktoré sa zaoberá vyšetrovaním nacistických zločinov, osadenie sochy označilo za "bezcitnú provokáciu, ktorá uráža pamiatku obetí nacistického režimu". Naopak, hlavný poľský rabín Michael Schudrich uviedol, že voči umiestneniu umeleckého diela, o ktorom ho vopred informovali, nenamietal, nakoľko v ňom videl výchovný rozmer ako aj umelcov pozitívny zámer klásť ľuďom morálne otázky.

Fabio Cavallucci, riaditeľ Centra súčasného umenia, ktoré na inštaláciu dohliada, povedal: "Zámerom autora ani centra nebolo urážať pamiatku židov. Ide o umelecké dielo snažiace sa hovoriť o zle, ktoré sa môže skrývať kdekoľvek." "Každý zločinec bol raz láskyplným, nevinným a bezbranným dieťaťom," uviedlo centrum vo svojom komentári k predmetnému dielu.

Mnohí návštevníci dielo oceňujú. "Malo to na mňa veľký emocionálny dopad. Socha je síce provokatívna, ale nie urážajúca. Vidieť Hitlera modliť sa na mieste, kde dával vraždiť ľudí, je totiž tým najlepším miestom pre takýto pamätník," uviedla 30-ročná právnička Žofia Jablonská.

Poland_Praying_Hitler-95f2158445b147139baf94cd911d719d.JPEG
Poland_Praying_Hitler-13557d103d8449b092ff44f18571c42a.JPEG
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok