Z bratislavskej univerzity ukradli stroj za státisíce eur. Je rádioaktívny, upozorňuje polícia

TA3 TASR
8.7.2022 11:39

Zo skladu katedry jadrovej chémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave zmizol prístroj za 200-tisíc eur, je aj zdrojom rádioaktívneho žiarenia. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Z bratislavskej univerzity ukradli stroj za státisíce eur. Je rádioaktívny, upozorňuje polícia
Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Polícia pátra po kvapalinovom scintilačnom spektrometri značky TRICARB 2900 TR, s výrobným číslom 432881. "Jeho súčasťou bol aj zdroj rádioaktívneho žiarenia, ktorý sa nachádza v olovenom valci tohto prístroja," ozrejmila polícia.

Ku krádeži malo dôjsť v čase od 24. júna najneskôr do 10.00 h 30. júna v sklade univerzity a Ilkovičovej ulici. Prípadom sa zaoberajú enviropolicajti z odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality Prezídia Policajného zboru.

Vyšetrovateľka Enviropolície vedie v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu krádeže v súbehu so zločinom nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysokorizikových biologických agensov a toxínov.

Akékoľvek informácie, ktoré môžu polícii pomôcť pri pátraní, môžu občania ohlásiť na policajnej linke 158.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok