Priateľka Epsteina sa odvolala. Maxwellová odmieta účasť na sexuálnom zneužívaní

TA3 TASR
8.7.2022 10:17

Britka Ghislaine Maxwellová, ktorá bola koncom júna v USA odsúdená na 20 rokov väzenia za napomáhanie finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi k sexuálnemu zneužívaniu násťročných dievčat, sa vo štvrtok proti rozsudku a výške trestu odvolala. Informujú o tom svetové agentúry.

Priateľka Epsteina sa odvolala. Maxwellová odmieta účasť na sexuálnom zneužívaní
AP Photo/John Minchillo

Odvolanie Maxwellovej, ktoré bolo podané deväť dní po tom, čo sudkyňa Alison Nathanová oznámila výšku trestu, bolo očakávané. Jej právnici tvrdili, že rozsudok nie je podložený dostatkom dôkazov, ktoré by svedčili o tom, že Maxwellová je vinná nad všetku pochybnosť. Zároveň argumentovali tým, že prokurátori s obžalobou čakali príliš dlho a že jeden člen poroty neuviedol, že bol v detstve sexuálne zneužívaný. Právnici tiež tvrdili, že Maxwellová sa stala obetným baránkom za Epsteinove zločiny. Sudkyňa Nathanová tieto námietky v apríli zamietla.

Odvolací proces teraz pravdepodobne potrvá niekoľko mesiacov, možno aj dlhšie, píše agentúra Reuters. Verdikt prišiel takmer presne dva roky po tom, čo americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) oznámil zatknutie Maxwellovej v štáte New Hampshire. Dcéra mediálneho magnáta Roberta Maxwella potom dlhšie ako rok čakala vo väzbe na proces, ktorý sa skončil rozhodnutím o jej vine.


V decembri minulého roku bola šesťdesiatročná Maxwellová uznaná vinou z toho, že v rokoch 1994 až 2004 prilákala štyri dievčatá, aby ich mohol jej vtedajší priateľ Epstein sexuálne zneužívať. Porota ju uznala vinnou z obchodovania so sexom, zločinného zoskupenia a prepravy maloletej s cieľom vykonávať nezákonné sexuálne aktivity.

Epstein, už predtým uznaný vinným zo sexuálnych zločinov, v auguste 2019 spáchal samovraždu v newyorskom väzení, kde čakal na súdny proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok