V Indonézii sa začalo rokovanie skupiny G20. Lavrov stretnutie opustí predčasne

TA3 ČTK
8.7.2022 08:04

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov predčasne opustí stretnutie skupiny veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí Mariju Zacharovovú. Je to Lavrovova prvá účasť na medzinárodnom fóre od zahájenia invázie na Ukrajinu, na ktorom sa zúčastňujú aj niektorí z najsilnejších západných kritikov ruského vojenského ťaženia.

Lavrov 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

"Lavrov ešte vedie bilaterálne rozhovory, potom sa vyjadrí pre tlač a odcestuje," povedala Zacharovová. Ruský minister sa teda podľa agentúry nezúčastní oficiálnej hostiny ani popoludňajšieho rokovania.

Ministri zahraničia krajín skupiny G20 pricestovali na Bali vo štvrtok, pričom hlavná časť rokovaní je na programe dnes. Podľa indonézskeho predsedníctva by sa mala zamerať na tému dodávok potravín do chudobnejších krajín, uviedla agentúra Reuters. Indonézska ministerka zahraničia Retno Marsudiová dnes v Lavrovovej prítomnosti vyzvala na rýchle ukončenie vojny na Ukrajine. Varovala, že dôsledky vojny, vrátane rastúcich cien energií a potravín, najviac zasiahnu chudobné krajiny.

Tradičná skupinová fotografia ministrov sa tentokrát nezhotovila a na protest proti ruskej invázii ministri zo skupiny veľkých západných ekonomík G7 bojkotovali štvrtkovú recepciu, poznamenala japonská agentúra Kjódó. Európska únia uviedla, že nechce dopustiť, aby sa skupina G20 stala platformou ruskej propagandy.

Prvým Lavrovovým partnerom pri bilaterálnych rokovaniach bol čínsky minister zahraničia Wang I, ktorého šéf ruskej diplomacie informoval o pokračovaní "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine. Obaja ministri odsúdili protiruské sankcie. V pláne mal šéf ruskej diplomacie aj schôdzky s ministrami zahraničných vecí Brazílie, Mexika či Juhoafrickej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok