Juraj Slafkovský prepísal históriu. Stal sa jednotkou draftu NHL

TA3 TASR
8.7.2022 01:26

Slovenského hokejistu Juraja Slafkovského si ako prvého v drafte NHL vybral klub Montreal Canadiens. Osemnásťročný rodák z Košíc sa tak stal historicky najvyššie draftovaným Slovákom, keď prekonal rekord Mariána Gáboríka. Toho si v roku 2000 vybrala z tretieho miesta Minnesota Wild.

Juraj Slafkovský prepísal históriu. Stal sa jednotkou draftu NHL
Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP

"O tom, že by som mohol byť jednotka som sa dozvedel niekedy po majstrovstvách sveta a po NHL Scouting Combine. Nevedel som, čo očakávať, ale keď som počul ako Kent Hughes vyslovil, že si vyberajú hráča zo Slovenska, tak som bol, že ´wow´," povedal Slafkovský priamo v dejisku draftu, montrealskej hale Bell Centre. Vzápätí mu vo videu zablahoželal k prvému miestu a zaželal všetko dobré do kariéry Zdeno Chára. "Je to neuveriteľná legenda slovenského hokeja. Myslím si, že u nás ľudia určite šalejú, i keď je hlboká noc," dodal Slafkovský.

"Naozaj sme si dobre naštudovali všetkých hráčov a dospelo to k tomuto rozhodnutiu. Splnil všetky naše požiadavky," uviedol po výbere generálny manažér Montrealu Kent Hughes. Výberu Slafkovského z 1. miesta naznačovalo aj jeho štvrtkové rané stretnutie so zástupcami rekordného víťaza Stanleyho pohára.

Prognózy väčšinou favorizovali Wrighta

Od prvých oficiálnych prognóz pre draft 2022 odborníci pasovali do pozície očakávanej jednotky práve Wrighta. Kanadský útočník však v draftovej sezóne 2021/2022 nežiaril tak, ako skauti predpokladali a do hry o post jednotky sa dostali aj americký útočník Logan Cooley, no najmä Slafkovský. Toho odborníci dlhodobo považovali za adepta na prvú desiatku draftu, no do úvah o najvyššie pozície sa dostal po mimoriadne vydarených ZOH v Pekingu. 

Na prvej veľkej akcii v drese slovenského tímu pomohol k historickému bronzu 7 gólmi v 7 zápasoch a stal sa najproduktívnejším hráčom aj najlepším strelcom, pričom získal aj prestížne ocenenie pre najužitočnejšieho hráča turnaja. Po návrate do fínskeho klubu TPS Turku pravidelne nastupoval v A-mužstve, s ktorým sa dostal do finále najvyššej súťaže. 

Na MS vo Fínsku sa opäť zaradil k lídrom slovenského tímu a s 9 bodmi (3+6) bol jeho najproduktívnejší hráč. Slafkovského prognózoval ako jednotku krátko pred draftom renomovaný novinár Bob McKenzie, ktorý sa v odhade draftovej jednotky nepomýlil ani raz od roku 2009.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok