Americký expolicajt, ktorý kľačal Georgeovi Floydovi na krku, spoznal konečný trest

TA3 ČTK
7.7.2022 22:35

Bývalý policajt Derek Chauvin (46) z Minneapolisu bol na základe federálnej žaloby za porušenie občianskych práv Georgea Floyda odsúdený na 20 rokov a päť mesiacov väzenia, informovali vo štvrtok tlačové agentúry.

Policajt Chauvin v máji 2020 dlhšie ako deväť minút kľačal Floydovi na krku, zatiaľ čo zatýkaný muž opakoval, že nemôže dýchať. Floyd potom zomrel. Chauvin bol za vraždu druhého stupňa odsúdený v štáte Minnesota na 22,5 roka väzenia, ale proti tomuto rozsudku sa odvolal. Federálny trest je konečný, pretože bol vynesený na základe dohody o priznaní viny a trestu, uviedla agentúra AFP.

"Naozaj neviem, prečo ste to urobili. Tlačiť niekomu koleno na krk, kým neskoná, je jednoducho zlé. Vaše správanie je zlé a odporné," vyhlásil federálny sudca Paul Magnuson podľa agentúry AP pri vynášaní verdiktu. Vytkol Chauvinovi tiež to, že "úplne zničil životy" troch ďalších policajtov, prítomných na mieste činu, keď na mieste prevzal velenie a odmietal ukončiť zákrok.

Federálny trest si má Chauvin podľa agentúry Reuters odpykávať súbežne s trestom vyneseným v štáte Minnesota. To pre Chauvina znamená, že bude premiestnený do federálneho väzenia zo štátneho zariadenia, v ktorom je už sedem mesiacov. 

Federálne väznice bývajú bezpečnejšie a s menšími obmedzeniami, ale vzhľadom na rozdiely ohľadom spôsobilosti na podmienečné prepustenie v štátnom a federálnom systéme si Chauvin odsedí o niečo viac. Chauvin sa pred súdom Floydovej rodine priamo neospravedlnil, ani nevyjadril ľútosť. Namiesto toho zaželal Floydovým deťom "všetko najlepšie v živote".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok