EÚ zabráni Rusku, aby stretnutie G20 zneužilo ako propagandistické fórum

TA3 TASR
7.7.2022 17:24

Európska únia zabráni Rusku, aby zneužilo stretnutie šéfov diplomacie krajín skupiny G20 v Indonézii ako "propagandistické fórum" na šírenie svojich dezinformácií. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová. Informuje agentúra AFP.

G20 rokovanie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Hlavným bodom programu stretnutia ministrov zahraničných vecí G20", na ktorom sa zúčastní aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, je energetická a potravinová kríza, ktorú zhoršila ruská invázia (na Ukrajinu)," povedala Massraliová.

"Odmietame ruské dezinformácie a pokus (Moskvy) zneužiť G20 ako propagandistické fórum," uviedla ďalej. Podľa hovorkyne "politická účasť Ruska na vysokej úrovni na stretnutí môže predstavovať hrozbu pre dôveryhodnosť a relevantnosť G20".

Massraliová dodala: "Sme odhodlaní zabezpečiť úspech ministerského fóra G20 na Bali, ale nedovolíme Moskve, aby zneužila G20 ako svoju vlastnú propagandistickú platformu."
Borrell nemá počas summitu na indonézskom ostrove (7.-8. júla) naplánované stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Indonézia zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20 a usporadúva na Bali aj nadväzujúci summit 15. - 16. novembra. Jakarta na schôdzku pozvala aj Putina. Západné krajiny však trvajú na tom, aby bol šéf Kremľa zo summitu G20 vylúčený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok