Nemecký snem schválil zákon na rozšírenie obnoviteľnej energie, zníži závislosť na ruskej rope

TA3 TASR
7.7.2022 16:51

Nemecký Spolkový snem vo štvrtok schválil návrh zákona na podporu rýchlejšieho rozširovania obnoviteľnej energie v Nemecku. Informuje agentúra DPA.

Nemecký Bundestag schválil návrh zákona na rozširovanie obnoviteľnej energie
TASR/DPA

Vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck uviedol, že ide o najdôležitejšie zmeny v nemeckom energetickom sektore za uplynulé roky. Návrh zahŕňa oblasť veternej a solárnej energie. Ak ho schváli aj nemecká Spolková rada (Bundesrat), podiel elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov v Nemecku sa do roku 2030 zvýši minimálne na 80 percent súčasnej úrovne. Dnes to je menej ako 50 percent. Pre tento cieľ sa majú vyčleniť pre pobrežné veterné turbíny dve percentá nemeckého územia, čo bude viac ako dvojnásobok súčasnej plochy.

Expanzia veternej energie sa v Nemecku v uplynulých rokoch zastavila najmä pre nedostatok plôch na výstavbu turbín, vysvetľuje DPA. Rozširovanie zdrojov obnoviteľnej energie je jedným z hlavných klimatických cieľov vládnej koalície nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorej súčasťou je aj strana Zelených. Nemecká vláda sa zároveň snaží znížiť závislosť na dovoze ruských fosílnych palív pre vojnu na Ukrajine, pripomína DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok