Vesmírna loď Šen-čou 8 vyštartovala na misiu do kozmu

TA3, TASR
1.11.2011 10:25

Čína vypustila dnes do kozmu vesmírnu loď Šen-čou 8 bez posádky, čím sa začala hlavná časť misie Pekingu, ktorej cieľom je vytvorenie prvej čínskej vesmírnej stanice v nasledujúcom desaťročí.

Šen-čou 8 odštartovala z vesmírneho strediska Ťiou-čchüan na severozápade provincie Kan-su za pomoci raketového nosiča Long March- 2F.


Ako informovala hovorkyňa čínskeho vesmírneho úradu, Šen-čou 8 sa má do dvoch dní pripojiť k experimentálnemu vesmírnemu modulu Tchien-kung 1, ktorý je na obežnej dráhe od konca septembra. Mala by tam zotrvať 12 dní, po ktorých čínski vedci precvičia druhé spojenie s Tchien-kung 1. Na Zem by sa vesmírna loď Šen-čou 8 mala vrátiť 17. novembra.


Dve ďalšie misie, z nich najmenej jedna s ľudskou posádkou, by sa k čínskemu modulu, ktorý zotrvá na obežnej dráhe dva roky, mali pripojiť na budúci rok.


Čína sa čoraz väčšmi presadzuje vo vesmíre, k čomu dochádza v období, keď rozpočtové škrty a zmena priorít donútili USA ukončiť pilotované vesmírne lety. Peking sa tak priblížil k vesmírnym superveľmociam USA a Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok