Boris Johnson dnes oznámi rezignáciu, píšu britské médiá

TA3 ČTK TASR
7.7.2022 10:24

Britský premiér Boris Johnson oznámi rezignáciu, do niekoľkých hodín vydá vyhlásenie, informoval server BBC News a ďalšie britské médiá. Ministerka školstva Michelle Donelanová, ktorú Johnson menoval do funkcie iba v utorok, oznámila, že rezignuje. Johnsona k demisii vyzval aj novo menovaný minister financií Nadhim Zahawi či minister obrany Ben Wallace.

Donelanová sa stala piatou členkou vlády, ktorá kvôli premiérovi rezignovala. Z Johnsonovej širšej vlády už odišlo viac ako 50 britských poslancov, na premiérovu rezignáciu tak bol vyvinutý bezprecedentný tlak, uviedla agentúra Reuters.

Konzervatívna strana by si mala podľa BBC zvoliť svoje nové vedenie v lete. Z tejto voľby by zároveň mal vzísť nominant na post premiéra, ktorého majú potom schvaľovať na októbrovej straníckej konferencii. Hovorca Johnsonovho úradu medzičasom oznámil, že "premiér dnes urobí vyhlásenie ku krajine", informovala stanica Sky News.

Caroline Johnsonová zároveň oznámila odchod z postu podpredsedníčky Konzervatívnej strany. Dominic Cummings, bývalý hlavný poradca Borisa Johnsona, vo štvrtok predpoludním uviedol na otázku o možnom zotrvaní premiéra vo funkcii: "V bunkri sa hovorí, že je koniec."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok