Haváriu civilného lietadla na moskovskom letisku neprežili 4 ľudia

TASR, TA3
29.12.2012 14:58

Štyroch mŕtvych a rovnaký počet zranených si vyžiadala dnešná havária lietadla Tu-204-100 ruskej spoločnosti Red Wings Airlines, ktoré tvrdo pristálo na dráhu na moskovskom medzinárodnom letisku Vnukovo, prerazilo oplotenie a v plameňoch skončilo na priľahlej Kyjevskej diaľnici.

Haváriu civilného lietadla na moskovskom letisku neprežili 4 ľudia
Twitter

Na palube stroja sa podľa spresnených informácií nachádzali iba členovia posádky, čo potvrdilo aj letisko v Pardubiciach v Českej republike, odkiaľ Tupolev s kapacitou 210 pasažierov predpoludním odštartoval. Letisko ďalej uviedlo, že kontrola všetkých systémov pred štartom ukázala ich normálne fungovanie. Lietadlo viezlo celkom osem ľudí. Veliteľ krízového štábu na mieste nehody Jurij Besedin pre agentúru Interfax potvrdil, že všetky obete boli identifikované. Ministerstvo pre mimoriadne udalosti uviedlo, že ide o kapitána, druhého pilota, palubného inžiniera a letušku. Ďalších štyroch členov posádky previezli s ťažkými zraneniami do nemocníc.

Agentúra Interfax neskôr oznámila, že na palube Tu-204 mohli byť ďalší dvaja ľudia z technického personálu, ktorých osud je stále neznámy. Incident sa stal okolo 16.35 h miestneho času (13.35 h SEČ). Na dráhu vo Vnukove Tupolev tvrdo dosadol až na druhý pokus, potom z nej však zišiel a zastavil sa až na diaľnici, kde sa rozlomil na tri časti, ktoré ju dočasne zablokovali v oboch smeroch. Následný požiar sa rýchlo podarilo uhasiť.

Médiá podľa televízie RT tvrdia, že hasičské autá na letisku Vnukovo boli v oprave, takže prví hasiči dorazili na miesto až asi po 50 minútach. Letisko Vnukovo bolo nakrátko uzavreté pre všetky lety, postupne však obnovuje prevádzku. Letisková infraštruktúra nie je poškodená, zničený je len plot letiska, uviedla jeho hovorkyňa Jelena Krylovová.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev nariadil vytvoriť komisiu na vyšetrenie príčin nehody a požiadal ministra zdravotníctva, aby poskytol všetky potrebné prostriedky na pomoc obetiam. Úrady začali vo veci vyšetrovanie pre možné porušenie bezpečnostných predpisov. Predbežnou príčinou havárie je chyba pilotov, povedal hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin. Nízkonákladové aerolínie Red Wings vlastní ruský magnát Alexander Lebedev a špecializujú sa na charterové lety do Ruska a Európy. V roku 2012 začala firma prevádzkovať pravidelné lety po celom Rusku. Spoločnosť je najväčším odberateľom lietadiel Tu-204.
Stroj Tu-204 nahradil koncom 80. rokov starnúci Tu-154 a je považovaný za ruský ekvivalent Boeingu-757. Až doteraz nebol účastníkom žiadnych nehôd so smrteľnými následkami.

lietadlo havaria rusko.jpg
lietadlo havaria 2.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok