V Číne opäť úraduje covid. V lockdowne sú desiatky miliónov ľudí

TA3 TASR
6.7.2022 14:42

Desiatky miliónov Číňanov sú opäť v lockdowne po tom, čo sa objavili nové ohniská šírenia koronavírusu na viacerých miestach v krajine vrátane Pekingu a Šanghaja, informuje agentúra AFP.

Šanghaj predlžuje lockdown. Nakazené deti oddeľujú od rodičov, tí tento krok kritizujú
Šanghaj

Na viac než polovici územia Šanghaja opätovne spustili celoplošné testovanie obyvateľstva. Po tom, čo objavili ohniská v šiestich karaoke baroch, zatvorili v stredu všetky takéto prevádzky v meste. Na sociálnych sieťach sa objavili príspevky obyvateľov Šanghaja uvádzajúce, že potraviny sú iba na prídel. 

Obyvatelia, ktorých oslovila agentúra AFP, opatrenia kritizovali. "Ľudia sa už v podstate neboja covidu, ale toho, že ich zavrú doma," povedal jeden z obyvateľov, podľa ktorého tieto opatrenia aj tak nepomáhajú.

Japonská banka Nomura odhaduje, že v Číne je od stredy v lockdowne najmenej 114 miliónov ľudí, čo je takmer dvojnásobok oproti pondelku. V 13-miliónovom Si-ane zaviedli prísne opatrenia po tom, čo tam od soboty odhalili 29 prípadov nákazy. Dovedna tisíc prípadov nahlásili od minulého týždňa v provincii An-chuej. Ide o najväčšie ohnisko nákazy v Číne.

Čínsky prezident Si Ťin-pching minulý týždeň potvrdil, že vláda sa bude naďalej držať stratégie nulovej tolerancie voči covidu, a to aj napriek rastúcim ekonomickým nákladom týchto opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok