Problém s nedostatkom pitnej vody na Spiši vyriešil dážď. Mimoriadna situácia naučila ľudí disciplíne

TA3 TASR
6.7.2022 14:21

Dážď v uplynulých hodinách pomohol trom obciam na Spiši, v ktorých pre nedostatok pitnej vody vyhlásili mimoriadnu situáciu. V najbližších dňoch ju plánujú v Pavľanoch, Žehre a Bystranoch odvolať. Starostka obce Pavľany v Levočskom okrese Mária Komarová uviedla, že zavedenými opatreniami sa snažili zamedziť najmä nárazovej spotrebe vody.

voda pohár tekutiny pitný režim 1140px (ČTK)
ČTK

"Situácia sa po výdatnejších dažďoch stabilizovala. Zodpovedne sa k problému postavili miestni obyvatelia, ale aj chalupári, ktorí svoje nehnuteľnosti využívajú najmä počas víkendov a voľných dní. Zaregistrovala som, že viacerí z nich si na polievanie záhrad alebo iné účely zakúpili nádoby na zber dažďovej vody, čo je veľmi pozitívne a určite to pomôže," uviedla Komarová.

Mimoriadna situácia trvala v Pavľanoch takmer mesiac, od 10. júna, v najbližších hodinách ju chce starostka odvolať. Doposiaľ v obci so 41 trvalo žijúcimi obyvateľmi takýto problém nemali, sucho však aj tam trvalo príliš dlho. "Všetko zlé je na niečo dobré, pretože ľudia si naozaj uvedomili, že problém s vodou sa môže opäť vrátiť, a sú disciplinovaní, prinieslo to želaný efekt," skonštatovala Komarová.

Starosta obce Žehra v okrese Spišská Nová Ves Marián Kandrač plánuje odvolať mimoriadnu situáciu koncom týždňa, aktuálne kontrolujú hladinu vody v studniach aj v miestnom potoku. "Ľudia šetrili vodou, videli, že je horúco a vysychajú pramene, ale je to už lepšie, dážď nám veľmi pomohol," priblížil s tým, že situáciu budú monitorovať aj naďalej. V troch obecných častiach žije približne 2800 obyvateľov, na verejný vodovod je pripojená len časť Hodkovce.

Mimoriadnu situáciu onedlho odvolajú aj v Bystranoch v Spišskonovoveskom okrese, starosta František Žiga potvrdil, že aj tam sa situácia zlepšila a hladina vody v studniach sa postupne zvyšuje. 

"Aj napriek tomu však upozorňujeme obyvateľov, že musia vodou šetriť, napríklad pri splachovaní a podobne. Dva-tri dni ešte budeme situáciu sledovať, ale vyzerá, že sa to zlepšilo," zhodnotil starosta obce, ktorá nemá verejný vodovod a ľudia využívajú len vodu zo studní. Samospráva sa snaží získať na vybudovanie rozvodov vody externé zdroje. "Už máme vyvŕtanú aj studňu, chceme sa pripojiť k Podtatranskej vodárenskej spoločnosti," dodal Žiga. V Bystranoch momentálne žije asi 3700 obyvateľov, väčšinu populácie tvoria Rómovia.  

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok