Slovensko bude mať zrejme dostatok plynu na budúcu vykurovaciu sezónu, povedal Sulík

TA3 ČTK
6.7.2022 12:20

Slovensko zrejme bude mať do konca tohto týždňa v zásobníkoch dostatok zemného plynu, aby zvládlo budúcu vykurovaciu sezónu. Novinárom to v stredu povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

plynový sporák plyn 1140 px (TASR/Pavel Neubauer)
TASR/Pavel Neubauer

Európske krajiny vrátane Slovenska v poslednom období zaznamenali krátenie dodávok plynu z Ruska, Bratislava predtým ohlásila uzavretie nových dohôd o nákupe suroviny v záujme zníženia závislosti krajiny na ruskom plyne.

"Momentálne to tak vyzerá, že budem môcť oznámiť, že na Slovensku sa v zásobníkoch nachádza dostatok plynu na celú budúcu vykurovaciu sezónu. Ide to podľa plánu. Ešte treba pár dní vydržať," uviedol Sulík. Už skôr povedal, že spomínaný cieľ chce dosiahnuť do 10. júla, teda pred začiatkom plánovanej údržby plynovodu Nord Stream 1, ktorým po dne Baltského mora prúdi ruský plyn do Európy.

Slovensko malo v pondelok uložené v zásobníkoch množstvo plynu, ktoré zodpovedá zhruba dvom pätinám ročnej spotreby krajiny. Z hľadiska tohto ukazovateľa sa Slovensko radí v EÚ ku krajinám s najvyššími uskladnenými zásobami plynu.

Štátne slovenské plynárne SPP, ktoré sú na Slovensku najväčším dodávateľom plynu, už v júni podobne ako iné štáty zaznamenali krátenie dodávok suroviny z Ruska. Bratislava na konci mája ohlásila, že SPP uzavrela dohody o nákupe nórskeho plynu a tiež o dodávkach skvapalneného zemného plynu, ktorými chce krajina postupne výrazne znížiť svoju závislosť od dovozu ruského plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok