Víťazom ankety Homofób roka sa stal Matovič. Fica porazil o jediné percento

TA3 Inštitút ľudských práv
6.7.2022 12:20

Víťazom tohtoročnej ankety Homofób roka sa stal minister financií a šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič. Ide už o jubilejný, desiaty ročník. Nominovaný bol aj líder Smeru a bývalý premiér Robert Fico. Anticena mu ušla o jediné percento, dokopy získal 32 % hlasov. O výsledkoch informoval Inštitút ľudských práv.

Víťazom ankety Homofób roka sa stal Matovič. Fica porazil o jediné percento
TASR/Jakub Kotian

Medzi nominovanými boli aj biskup Jozef Haľko, tenista Martin Kližan a hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík, ktorý v ankete už raz vyhral.

Do hlasovania sa mohol zapojiť ktokoľvek

"Je mimoriadne poľutovaniahodné, že najúspešnejšími v tejto ankete boli dvaja bývalí predsedovia vlády. Šírenie nenávisti, stereotypov a zneužívanie LGBT menšiny na vytĺkanie politického kapitálu sa zjavne presunulo od extrémistov do hlavného prúdu slovenskej politiky. Namiesto riešenia reálnych problémov sa politici uchyľujú k rozpútávaniu vášni a rozdeľovaniu spoločnosti,“ povedal riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher, ktorý je i spoluzakladateľom dúhového pochodu. 

Ako informuje inštitút, anketu zorganizoval pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko n.z. Do hlasovania na webovej stránke ludskeprava.sk/homofob sa mohol zapojiť ktokoľvek, rovnako aj poslať nomináciu.

Cenu pošlú poštou

"Počínanie ministra Matoviča v oblasti práv LGBT menšiny ťažko interpretovať inak ako vykonávanie putinovskej, pro-kremeľskej politiky. Zbytočne budeme posielať tanky a stíhačky na Ukrajinu, ak nedokážeme uchrániť hodnoty ako rovnosť pred zákonom, či ochrana menšín ani vo vlastnej krajine. Jestvuje mnoho dôvodov prečo by Igor Matovič mal prísť o ministerské kreslo, toto je ďalší a premíér Heger by nemal dlhšie váhať," uzavrel Weisenbacher, ktorý zároveň informoval, že Matovičovi ocenenie doručia iba poštou, nakoľko sa s ním nechcú stretávať.

Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4 %, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. 

Ako jediný si takúto cenu prevzal bývalý predseda NR SR Andrej Danko, ktorý po stretnutí s aktivistami pripustil, že v niektorých svojich výrokoch sa mýlil a korigoval ich. Pred dvoma rokmi bola víťazkou poslankyňa Anna Záborská, ktorá v ankete získala viac hlasov ako krúžkov vo voľbách, doplnil inštitút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok