Učitelia sú v úzkych. Rusi plánujú na východ vyslať vlastných pedagógov, menia im aj osnovy

ta3/hm ČTK
7.7.2022 07:00

Ruské úrady vyzvali učiteľov v Ruskom okupovaných častiach juhovýchodnej Ukrajiny, aby počas niekoľkých týždňov podpísali dokument, v ktorom potvrdia svoju ochotu prejsť na výučbu podľa ruských školských osnov. Ak tak neurobia, môžu prísť o prácu a riskovať ďalšie odvetné opatrenia.

Učitelia sú v úzkych. Rusi plánujú na východ vyslať vlastných pedagógov, menia im aj osnovy
Profimedia

Ukrajinskí pedagógovia to pod podmienkou anonymity uviedli britskému denníku The Guardian. Tento krok stavia mnohých učiteľov do ťažkej situácie. Ak dokument podpíšu, hrozí im obvinenie zo strany ukrajinských úradov. Tie považujú výučbu podľa ruských osnov za formu kolaborácie s nepriateľom.

Vyhrážky vysťahovaním

Novovymenované úrady v častiach východnej Ukrajiny oznámili zhruba v polovici júna miestnym učiteľom, že do 21. júla musia podpísať dokument potvrdzujúci ich pripravenosť riadiť sa ruskými školskými osnovami. Ak tak neurobia, majú podať výpoveď, uviedlo viacero pedagógov. Mnohí z nich údajne čelili aj vyhrážkam vysťahovaním z domovov.

Ruský minister školstva Sergej Kravcov predtým oznámil, že od septembra, kedy sa začne nový školský rok, budú všetky školy na územiach Ukrajiny, ktoré "získala" Moskva, pracovať podľa ruských osnov. Rusko sa chystá do ovládnutých miest na Ukrajine vyslať svojich učiteľov, napísal tiež nedávno ruský server Lenta.ru.

"V súčasnosti boli na podpis dokumentu vyzvaní len učitelia dejepisu, zemepisu, jazykov a základných škôl," povedal jeden z učiteľov žijúcich v dedine v okupovanej Charkovskej oblasti. "Učebné osnovy matematiky, fyziky, biológie a chémie v Rusku nie sú nosičmi propagandy, takže zostávajú, aspoň zatiaľ, v pokoji," dodal. 

Vo výučbe literatúry pravdepodobne zmiznú diela väčšiny ukrajinských spisovateľov. Učebné osnovy ruského dejepisu sa v posledných rokoch spolitizovali, najmä pokiaľ ide o ruské rozprávanie o sovietskom víťazstve v druhej svetovej vojne, a nezostalo veľa priestoru pre kritické uvažovanie o represiách v sovietskom období alebo o imperiálnej minulosti Ruska, poznamenal The Guardian.

Niektorí to vzdali

Ukrajinské ministerstvo školstva však považuje výučbu podľa ruských noriem za druh kolaborácie a ukrajinský trestný zákonník bol nedávno novelizovaný paragrafom, ktorý stanovuje trest až troch rokov väzenia za "propagandu vo vzdelávacích inštitúciách s cieľom napomáhať ruskej armáde". Mnohí sa však domnievajú, že by prokurátori mali byť v niektorých prípadoch zhovievaví, napísal britský denník. "Musíme veľmi jasne rozlišovať, či bol dotyčný k práci donútený pod nátlakom alebo dokonca v ohrození života, alebo či spolupracoval dobrovoľne, alebo to bola dokonca jeho iniciatíva," povedal ukrajinský ombudsman pre vzdelávanie Serhij Horbačov.

Učitelia, ktorí odmietnu podpísať, sa okrem straty zamestnania môžu stať aj terčom ruskej odvety. "Máme veľké množstvo žiadostí od učiteľov z okupovaných území," povedal Horbačov. "Hrozí im vysťahovanie z domovov, zatknutie a prenasledovanie. Dnes som sa napríklad dozvedel, že Rusi zhromažďujú údaje o ľuďoch, či spolupracujú, alebo nespolupracujú s okupantmi, ak nie, môžu prísť o ubytovanie a môžu byť nútení odísť," dodal.

Cedos - nezávislý ukrajinský think-tank, ktorý monitoruje vzdelávanie na okupovaných územiach na základe osobných kontaktov, oficiálnych zdrojov a sociálnych médií - uviedol, že "pedagógovia na okupovaných územiach sú kvôli svojej profesionálnej činnosti pod značným tlakom a hrozbou". Ako príklad uviedol prípad školy v Záporožskej oblasti, kde sa vedúci odboru školstva dohodol na spolupráci s okupantmi a donútil učiteľov, aby obnovili výučbu podľa ruských osnov. 

"Niektorí pedagógovia rezignovali, aby sa vyhli spolupráci s okupantmi," uvádza sa v správe Cedosu. "Vedúca odboru školstva ich však vydiera a vyhráža sa im, že ak sa nedohodnú sami, budú odvedení na veliteľstvo, čo môže ohroziť ich životy," uvádza think-tank.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok