Fiala predstavil úlohy predsedníctva Česka v Rade EÚ, prioritami sú utečenci a Ukrajina

TA3 TASR
6.7.2022 10:56

Český premiér Petr Fiala v stredu vystúpil pred európskymi poslancami v Štrasburgu a predstavil im priority predsedníctva Českej republiky v Rade Európskej únie. Europoslanci podporili odkaz motta českého predsedníctva "Európa ako úloha" a priority, ktoré si Česko na nasledujúcich šesť mesiacov stanovilo.

Koalícia je ohrozená aj v Česku. Fialovou vládou otriasa jeden z prvých veľkých škandálov
TASR/AP

Fiala na začiatku prejavu uviedol, že Česko chce pokračovať v dobre zvládnutom francúzskom predsedníctve, ktorého najväčším úspechom bola zjednotená reakcia proti ruskej agresii. Priority, ktoré si Česko stanovilo, reagujú podľa Fialu na aktuálnu situáciu na Ukrajine.

Hlavnou úlohou českého predsedníctva bude podľa Fialu nájsť zhodu na opatreniach, ktoré zmiernia negatívne dopady krízy spôsobené vojnou na Ukrajine. Europoslancom predstavil päť priorít, ktorým sa chce Česko nasledujúcich šesť mesiacov venovať. 

Prvou je zvládnutie utečeneckej krízy a povojnová obnova Ukrajiny – tu zdôraznil, že Česko vie, čo dokáže agresívna politika Ruska, a preto bude české predsedníctvo podporovať silný a jednotný postoj voči Rusku.

Ďalšími prioritami sú energetická bezpečnosť, posilňovanie obranných kapacít, strategická odolnosť ekonomiky a odolnosť demokratických inštitúcií. Zdôraznil, že európske spoločnosti sú cieľom útokov tých, ktorým prekážajú hodnoty ako právny štát či demokracia, preto ich EÚ musí brániť. Fiala viackrát zopakoval, že Česko sa chce zamerať na dialóg medzi jednotlivými členskými štátmi. Názory všetkých sú podľa neho dôležité.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pripomenula odpor obyvateľov Československa v roku 1968, keď sa postavili sovietskym tankom. "Neviem si predstaviť lepšiu krajinu, ktorá by práve teraz mala predsedať Rade Európskej únie," povedala von der Leyenová a dodala, že Česi v tom čase poukázali na moc odporu a silu nádeje.

Von der Leyenová na záver citovala slová Václava Havla, podľa ktorého je úlohou súčasnej Európy znovu objaviť svoje svedomie a zodpovednosť. V tom bude EÚ podľa nej pokračovať aj počas českého predsedníctva v Rade EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok