Byť homosexuálom už v Karibiku nebude trestné. Za porušenie zákona im doteraz hrozilo až 15 rokov

TA3 TASR
6.7.2022 11:02

Najvyšší súd východného Karibiku v noci na stredu rozhodol, že zákon, ktorý na Antigue a Barbude zakazuje homosexuálny pohlavný styk, je protiústavný. Informovala agentúra AP.

homosexual gay ilustračný 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Vo verdikte ECSC, do ktorého jurisdikcie spadá šesť východokaribských štátov, sa uvádza, že "výber partnera je súkromná a osobná záležitosť jednotlivca". Podľa súdu, tamojší zákon z roku 1995 o sexuálnych trestných činoch porušuje právo na slobodu prejavu a ochranu pred diskrimináciou založenou na pohlavnej orientácii.

Podľa zákona z roku 1995 mohli osoby, ktoré sa previnili homosexuálnym pohlavným stykom, čeliť trestu odňatia slobody až na 15 rokov. Muž z komunity LGBTI, ktorý žalobu na ESCS podal, tvrdí, že mnohí homosexuáli sa v tomto karibskom regióne obávajú o život. Dodal, že pre svoju orientáciu nemohol vykonávať lekárske povolanie, keďže niektorí pacienti sa ním odmietali dať liečiť. Mnohí homosexuáli sa tiež stretávajú s nehostinným správaním zdravotníkov, keď sa chcú dať otestovať na AIDS alebo začať liečbu.

Podobné zákony, ktoré zakazujú sexuálny styk ľudí rovnakého pohlavia, sú podľa AP v bývalých britských kolóniách v Karibiku pomerne bežným javom. Súdy v Belize či v Trinidade a Tobagu ich však už vyhlásili za protiústavné a zmeny v ústave sa očakávajú aj na Barbadose, Svätej Lucii či Svätom Krištofovi a Nevise.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok