Lotyšsko reaguje na napäté vzťahy s Ruskom. Obnoví povinnú vojenskú službu

TA3 TASR
6.7.2022 07:29

Lotyšsko sa vráti k povinnej vojenskej službe a má v pláne aj výstavbu vojenskej základne v blízkosti mesta Jékabpils, ktoré bude k ruským hraniciam bližšie ako už existujúca základňa Ádaži.

Lotyšsko Riga sankcie ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval lotyšský minister obrany Artis Pabriks, ktorý dodal, že tieto zámery sú reakciou na rastúce napätie vo vzťahoch so susedným Ruskom v čase jeho vojny na Ukrajine. Minister vysvetlil, že "súčasný vojenský systém Lotyšska dosiahol svoj limit. Zatiaľ nemáme dôvod myslieť si, že Rusko zmení svoje správanie".      

Pabriks uviedol, že povinná vojenská služba sa bude vzťahovať na mužov a začne platiť na budúci rok, pričom k dispozícii bude niekoľko variantov, ako ju bude možné absolvovať. Lotyšsko zrušilo povinnú vojenskú službu niekoľko rokov po vstupe do obrannej aliancie NATO.

Od roku 2007 sa armáda tohto členského štátu EÚ skladá z vojakov z povolania a dobrovoľníkov z Národnej gardy, ktorí cez víkendy slúžia na čiastočný úväzok v pechote.

Táto krajina s menej ako dvoma miliónmi obyvateľov, ktorá hraničí s Bieloruskom a Ruskom, má v súčasnosti v aktívnej službe len 7500 vojakov a členov Národnej gardy. Tieto jednotky majú podporu v podobe 1500 príslušníkov jednotiek NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok