Bylinkový herbár: Ktorá utíši migrénu, aká pomôže tráveniu a čo je proti stresu?

TA3/zm
7.7.2022 08:00

Bylinky majú obrovskú silu, ktorú rokmi pomaly zabúdame. Oproti predchádzajúcim generáciám využívame silu prírody oveľa menej. Pritom dostupné bylinky môžu vyriešiť množstvo vašich problémov.

Bylinkový herbár: Ktorá utíši migrénu, aká pomôže tráveniu a čo je proti stresu?
Pexels

Alternatívna medicína sa vracia opäť do popredia a jedným z najjednoduchších krokov, ako si vyliečiť množstvo problémov prírodnou cestou, sú bylinky. Tu je základný prehľad, ktorá na čo slúži.

Medvedí cesnak

Sezóna medvedieho cesnaku, ktorého listy síce pripomínajú jedovatú konvalinku, ale vďaka vôni si ich v žiadnom prípade nespletiete, je jar. Keď dozrievajú tieto aromatické listy, zásobte sa nimi a okrem  konzumácie v čerstvom stave si ich rozhodne aj nasušte, pretože vyriešia takmer všetky tráviace ťažkosti a majú silné detoxikačné účinky. Medvedí cesnak je prírodné antibiotikum, ktoré dokonca udržiava krvný tlak v rovnováhe.    

Pažítka

Obyčajná a pritom taká silná. Pažítka je na pestovanie nenáročná, takže ju nemusíte nikam chodiť zberať, stačí vybehnúť na balkón alebo do vlastnej záhrady. Hodí sa takmer do každého jedla a odvďačí sa vám množstvom vitamínov a minerálov, ktoré opäť podporujú najmä trávenie.

Bazalka

Pôvodom pochádza z Indie, známa je však hlavne z talianskej kuchyne. A tu je jej slovenské využitie. Táto aromatická bylinka pomáha proti nespavosti a uvoľňuje stres. Oveľa silnejšie účinky má čerstvá, ale na zahodenie nie je ani v sušenom stave. Nezabudnite, ak ju budete pestovať. Vždy odŕhať rozkvitajúce kvietky. Tie jej odoberajú silu.

Žihľava

Dnes ju považujeme za burinu, ktorá nás navyše môže nepríjemne popŕhliť, ale žihľava je veľmi silná rastlinka, ktorá sa dá spotrebovať od korienkov, cez listy až po semienka. V prvom rade pomáha riešiť bolesti hlavy, vrátane migrény. Druhé jej využitie je na kožné problémy. A to stále nie je ani zďaleka všetko. Žihľava alebo ľudovo pŕhľava čistí krv, podporuje činnosť pankreasu, pomáha proti zápalom močových ciest a upravuje činnosť ženského cyklu.

Tymian

Tymian má rád suché a svetlé miesta, takže nie je problém pestovať ho ani na balkóne alebo okennom parapete. Okrem krásnej vône a chuti v jedle sa vám odvďačí perfektným trávením. Ak máte problém s črevnými zápalmi a zápchami, tymian je prvá pomoc. A má ešte jeden benefit, zvyšuje libido!

Témy: bylinky
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok