Ukrajinci mučia ruských vojnových zajatcov, tvrdí Moskva

TA3 TASR
5.7.2022 14:37

Rusko v utorok oznámilo, že vyšetruje údajné prípady mučenia, akému mali byť na Ukrajine vystavení ruskí vojaci, ktorí tam padli do zajatia a koncom júna boli prepustení v rámci výmeny zajatcov. Informuje o tom agentúra AFP.

Pred psychopatmi sa majte na pozore. Psychológ Mathé opísal, aké majú prejavy
Profimedia

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo vyhlásení uviedol, že "overuje fakty týkajúce sa neľudského zaobchádzania s ruskými vojnovými zajatcami na Ukrajine".

Moskva a Kyjev si minulý týždeň vymenili každý po 144 vojnových zajatcov, pripomína AFP s tým, že išlo o vôbec najväčšiu takúto výmenu od začiatku ruskej invázie na Ukrajine z 24. februára.

Sledkom teraz informoval, že prepustení ruskí vojaci hovorili ruským vyšetrovateľom o "násilí, ktorému boli vystavení". Jeden z týchto vojakov napríklad tvrdil, že ukrajinskí zdravotníci ho ošetrili bez použitia anestézie a že bol v zajatí "bitý, mučený elektrinou" a aj celé dni nedostával vodu či jedlo.

Iný ruský vojak taktiež tvrdil, že ho v zajatí bili, pričom ukrajinskí zdravotníci mu mali podľa jeho slov tiež dráždiť rany, ktoré utŕžil. Výpovede ruských vojakov sú podľa Sledkomu príkladmi "porušovania Ženevského dohovoru o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok