Premiér reagoval na politickú situáciu: Vieme fungovať ako štvorkoalícia, ak upokojíme emócie

TA3 Viktória Némethová
5.7.2022 13:12

V stredu by mal na mimoriadnom rokovaní Republikovej rady SaS padnúť verdikt, ako budú liberáli ďalej fungovať v rámci koalície. Hovorí sa o ich možnom odchode, ale aj o podmienke pre premiéra, aby odvolal ministra financií. Aj na tieto alternatívy a na otázky novinárov reagoval predseda vlády Eduard Heger po slávnostnej omši v Nitre, ktorá sa konala na pamiatku sv. Cyrila a sv. Metoda.

Liberáli sa už v stredu rozhodnú či zostanú vo vládnej koalícii. V hre môže byť aj požiadavka na odchod Igora Matoviča z postu ministra financií. Premiér Eduard Heger sa zatiaľ k tejto otázke odmieta vyjadriť. Situáciu chce upokojiť tak, že by sa lídri vládnych strán stretávali na koaličnej rade menej.

Premiér Eduard Heger to nevzdáva. Stále trvá na tom, že jednou z možností, ako zmierniť napätie medzi lídrami SAS a OĽANO je zmena fungovania koaličnej rady. “Toto je nástroj, ktorý myslím si, že prinesie upokojenie, prinesie väčšiu profesionalitu do našej práce,“ povedal.

Predseda vlády vidí riešenie paradoxne v tom, že by sa koaliční partneri stretávali iba raz mesačne.
Tá pointa spočíva práve v stretávaní koaličných lídrov, s premiérom kde by premiér prichádzal k koaličným predsedom, s akýmkoľvek návrhmi, ktoré by mali smerovať do parlamentu.“1,10 „raz za mesiac hovoriť o tých návrhoch by bolo určite postačujúce,“ vysvetlil Heger.

"Myslím si, že je dobré, že na koaličné rady by mali chodiť len lídri čo najužšia zostava, na môj vkus tam chodí príliš veľa ľudí, a je tam veľa miesta pre prestrelky.“ povedal Gábor Grendel, podpredseda klub Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti v relácii V politike. Na ťahu je ale teraz SAS. V stredu budú mať liberáli zasadnutie republikovej rady, kde sa rozhodnú ako ďalej. Nie je však zatiaľ známe či budú žiadať napríklad odchod Igora Matoviča z funkcie ministra financií.

"Nechajte to na tie rokovania, my v čas zareagujeme, alebo ja ako predseda vlády, či OLANO,“  povedal Heger. V hre aj možnosť, že by v parlamentnej lavici napokon skončil nielen Igor Matovič ale aj Richard Sulík. Neviem si predstaviť že by to niečo vyriešilo, ani ich odchod z politiky nič nevyriešil znamenalo by to koniec strán,“ povedal politológ Juraj Marušiak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok