FOTO: Zverejnili nominácie na ocenenie CE ZA AR. Pozrite si najlepšiu slovenskú architektúru

TA3 CE ZA AR
5.7.2022 11:07

Ocenenie CE ZA AR, ktorého vyhlasovateľom je Slovenská komora architektov, už 21 rokov upozorňuje na spoločenskú váhu architektúry a profesionálnych výkonov slovenských architektov a architektiek. Jeho prínos pre rozvoj kultúry a prostredia pre zdravý život ľudí je vzhľadom na súčasnú globálnu situáciu ešte významnejší.

FOTO: Zverejnili nominácie na ocenenie CE ZA AR. Pozrite si najlepšiu slovenskú architektúru
Boys Play Nice

CE ZA AR vytvára okrem samotného ocenenia aj priestor na diskusiu o vplyve architektúry na kvalitu nášho života. „Samotné ocenenie už nekomunikuje iba jednotlivé diela a kvalitnú prácu architektov. Vytvára aj priestor na diskusiu o vplyve architektúry na kvalitu nášho života. Práve preto je po tretíkrát heslom komunikačnej línie ceny CE ZA AR pre rok 2021 #zelenaprearchitektúru, ktorou sa pridáva ku globálnym výzvam na miernenie dopadov environmentálneho vplyvu architektúry,” povedala úvodom riaditeľka úradu Slovenskej komory architektov, Oľga Miháliková.

Predseda Slovenskej komory architektov Iľja Skoček zdôraznil, že v nadchádzajúcom období, počas investovania z Plánu obnovy a stability, stojí na našich pleciach veľká zodpovednosť, ktorá však je zároveň historickou príležitosťou. „V 21. ročníku preto vstupujeme aj s mottom #regenerácia, lebo práve tá sa ukazuje ako nástroj klimaticky zodpovedných postupov obnovy krajiny. Úcta k starému vytvára novú kultúrnu vrstvu krajiny.“ 

„V tomto zápase však necítime podporu zo strany štátu. Chýba nám stabilný a jednotný partner na strane verejnej a štátnej správy, s ktorým by sme mohli dlhodobo pripravovať projekty pre obnovu Slovenska. Dnes viac ako v minulosti platí, že kvalitu je nevyhnutné hľadať v porovnávaní iných možných riešení. V tom tkvie kľúč k zodpovednému rozhodovaniu investovať. Hľadajme preto kvalitu výstavby a obnovy prostredníctvom súťaží návrhov,” dodal predseda SKA. CE ZA AR ukazuje, že na Slovensku je veľký potenciál v tvorbe a zodpovednom prístupe, ktoré architekti dokážu verejnosti ponúknuť.  

Vyhlásenie laureátov a špeciálne ocenenia

Laureáti budú vyhlásení počas galavečera dňa 6. októbra 2022. Udeľovanie ocenení prebehne už tradične v Starej tržnici v Bratislave a v priamom prenose na Dvojke. Hostiteľom odovzdávania cien 21. ročníka bude člen poroty a architekt Juraj Benetin.

Kategória BYTOVÉ DOMY

Nová Dunajská, Bratislava 

Ateliér: JRKVC 

Architekti: Peter Jurkovič, Marcel Dzurilla 

Foto: Peter Jurkovič 

Výborný príklad zastavania prieluky, ktorý kultivovanou architektúrou prispieva k životu mesta. Porota ocenila skromný výraz budovy, založený na jasnom členení stavby, architektonický detail a zrozumiteľné dispozičné riešenie

Discovery Tower, Bratislava 

Ateliér: PANTOGRAPH 

Foto: Rastislav Blaško 

Zdá sa, že v Bratislavskom „downtowne“ pribudne jedna výšková stavba každých pár mesiacov, ale vzniká veľmi málo veží, ktoré si svoje výnimočné miesto vo verejnom priestore zaslúžili výnimočnou architektonickou kvalitou. Veža Discovery môže byť príkladom toho, aká dôležitá je dobrá proporcia výškovej stavby a harmonické riešenie fasády, ktoré sa odrážajú v širšom mestskom priestore. Napriek tomu, že aj tu nájdeme zanedbané riešenie verejného priestoru spoločných priestorov objektu, ide o pozitívny príklad pre ďalší rozvoj výškovej Bratislavy.  

VAJNORSKÁ 21 – konverzia administratívnej budovy na polyfunkčný objekt, Bratislava 

Ateliér: cakov+partners 

Architekti: Kalin Cakov, Metodiy Monev, Ján Obušek 

Iné: Tomáš Fojtík, Michal Kyselica, Mário Chovan, Diana Michnová 

Foto: Tomáš Manina 

Skvelý príklad transformácie opustenej kancelárskej budovy na bytový dom s výrazným parterom s obchodmi a kaviarňou. Objekt navyše tvorí vstup do vo dvore stojaceho kultúrneho domu, čo ešte viac posilňuje oživenie tohto mestského bulváru.

Obnova domu zo 70. rokov, Šaľa 

Architekt: Róbert Bakyta 

Foto: Matej Hakár 

Rekonštrukcia rodinného domu, tzv. socialistickej kocky, prebehla s rešpektom k tvaroslovnému usporiadaniu pôvodnej budovy, s dôrazom na jej architektonické detaily. Zmena v uvažovaní o takýchto budovách tkvie v premene rodinného domu na malý bytový dom s tromi samostatnými bytovými jednotkami.  

Kategória OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY

Konverzia Jurkovičovej teplárne NKP, Bratislava 

Ateliér: Martin Paško a tím DF CREATIVE GROUP 

Iné: spoluautori architektonickej časti: Zuzana Zacharová, Eva Belláková, Matúš Podsklalický, Martina Michalková, Alexandra Havranová; 

Hlavný inžinier: Roman Bányai; hlavný statik: Peter Gavaľa; autor obnovy fasád/ Pamarch: Pavol Paulíny; apolupráca: Pavol Pribylinec, Vlasta Viglašová, Juraj Prokipčák, Mária Kubaliaková; interiér: DF Creative Group, Perspektiv, Beef architekti, Point architekti 

Foto: Boys Play Nice 

Rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne počítala pri obnove budovy s jej historickými monumentálnymi násypníkmi. Tie v zásadnej miere určili dispozičné riešenia jednotlivých podlaží, ako aj funkcie samotného priestoru. Jurkovičova tepláreň sa stala napriek okolitému developmentu srdcom bratislavského „downtownu“.

Záhradné centrum Plantex, Veselé pri Piešťanoch 

Architekt: Adam Lukačovič 

Foto: Adam Lukačovič

Záhradné centrá sú väčšinou miestami, kde sa stretáva všehochuť, kombinácia živého aj neživého gýča. Toto záhradné centrum však nejde vyšliapanou cestou. Je znamením, ktoré načrtáva nové, neošúchané prístupy. Rastlina je integrálnou súčasťou architektúry. Architektúry, ktorá dokáže voňať. 

Obnova mestskej plavárne v Trebišove 

Architekt: Patrik Panda 

Foto: Patrik Panda, Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik

Najsilnejšou kvalitou tejto rekonštrukcie je to, že je súčasťou väčšieho a dlhodobého plánu. Ide o plán oživenia mesta Trebišov cez fenomén mestského parku a k nemu priliehajúcej športovej a voľnočasovej infraštruktúry. Autorovi sa podarilo dosiahnuť veľmi presvedčivý výsledok vo veľmi zložitých podmienkach a položil tak základ procesu, ktorý môže viesť k radikálnej zmene kvality života v Trebišove. 

GBC 5, Bratislava 

Ateliér: Architekti Šebo Lichý 

Architekti: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Aleš Hradecký, Juraj Murín, Martina Bognerová Hrašková, Imrich Vaško, Michal Romanec, Patrik Kuva 

Foto: Tomáš Manina

Administratívna budova, ktorá prevyšuje štandard vysokou kvalitou prevedenia aj architektonickým výrazom budovy. Obchodný parter domu sa otvára verejnosti a vnútorný dvor budovy spolu s terasami ponúka inšpiratívne prostredie pre tunajších zamestnancov.

Kategória INTERIÉR 

EMA, Bratislava 

Ateliér: TOITO 

Architekti: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szőke 

Foto: Katarína Príkopská

Rekonštrukcia bytu Ema z 50. rokov zaujme odvážnym prenikaním funkcionalít, ktoré narúšajú tradičný pôdorysný rozvrh. Pozitívnym momentom je antihierarchickosť miestností, dynamickosť prepájania jednotlivých rolí bytu, ako aj stieranie hraníc medzi nosnými prvkami bytu a tými, ktoré vymedzujú priestor. 

AFTER, Bratislava 

Architekti: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara 

Foto: Matej Hakár

S ohľadom na skromné priestorové pomery je After komornou kompozíciou s jasne hierarchickou štruktúrou. Hlavnou esenciou je monolitický betónový bar, ktorému vhodne sekundujú ingrediencie v podobe autorského koženého mobiliáru a rafinovaných architektonických detailov. 

grao, Bratislava

Ateliér: alan prekop 

Architekt: Alan Prekop 

Foto: Sarah Weiss

Realizácia tohto Baru môže byť návodom, ako aktivovať klasický mestský parter v Bratislave, ktorý je tak decimovaný lavínou veľkých obchodných centier. Koncept interiéru komunitného baru s nákladom 10 tisíc eur si môže dovoliť ľahkosť, odvahu a experiment, čo sú dnes vzácne hodnoty v architektúre aj podnikaní a v tomto malom priestore sú jasne prítomné. 3/6 

Redizajn turistického informačného centra v Košiciach

Ateliér: Doxa Architekti: Tomáš Boroš, Maroš Mitro, Ondrej Jurčo 

Foto: Maroš Mitro 

Architektonický koncept pracuje s abstraktnou vrstvou oceľového mobiliáru, ktorého autonómnosť umocňuje umiestnenie do centra historického pôdorysu. Vzniknutá štruktúra je tak súostrovím, kde si každý cestovateľ nájde svoj poklad v podobe užitočných informácií alebo napokon odíde s truhlicou plnou suvenírov. 

Panelák, Bratislava

Ateliér: Kilo / Honč 

Architekti: Matej Honč, Richard Kilo 

Foto: Matej Hakár

Byt je príkladnou rekonštrukciou panelového bytu. Po rekonštrukcii sa stáva otvoreným autentickým priestorom so silným minimalistickým charakterom. Všetko je funkčné, prístupné a hlavne viditeľné. Každý element je objektom.

Kategória RODINNÉ DOMY 

Radový dom v Ľudovej štvrti, Bratislava 

Ateliér: BEEF ARCHITEKTI 

Architekti: Radoslav Buzinkay, Andrej Ferenčík, Ján Šimko 

Foto: Lenka Némethová

Najlepšia mestská štruktúra je adaptabilná a Ľudová štvrť v Bratislave, ktorá má 60 rokov a prežila tri režimy, si stále dokáže zachovať svoj charakter a kvalitu napriek mnohým drastickým zásahom. V tomto prípade však ide o zásah citlivý. Vnútorná revolúcia v dispozícii rodinného domu sa v exteriéri prejavuje len minimálne. Ide tak o krásny príklad toho, že s pomocou kvalitných architektov je možné naplniť veľkorysé osobné potreby klienta tak, aby neboli na úkor susedov a okolia. 

Opatová II, Nový dom so starým mlynom, Trenčín - Opatová 

Ateliér: RDTH architekti, Land 05 

Architekti: René Dlesk, Tamara Kolaříková 

Foto: Filip Beránek 

Rodinný dom v Opatovej sa opiera o pôvodnú architektúru vodného mlyna. Počíta sa tu s jeho zvyškovými formami, ktoré čiastočne určujú priestorovú a konštrukčnú situáciu nových budov, spôsob ich napojenia, ako aj materiálové rozlíšenie. Symbolicky sa tu akcentujú rodinná anamnéza, pamäť a spomienka. 

Vila Bôrik, Žilina

Ateliéry: PLURAL, LABAK 

Architekti: Martin Jančok, Michal Janák, Zuzana Kovaľová, Ruslan Dimov Krajinný 

architekt: Michal Marcinov Iné: statika: Katarína Kyselová; oceľové konštrukcie: Samuel Šimonovič 

Foto: Maxime Delvaux

Výnimočný architektonický koncept, v ktorom sa urbanistické riešenie, konštrukcia, materiálové riešenie aj dôraz na detail prepájajú v jeden konzistentný celok. Priestorovo bohatý svet interiéru sa prepisuje do formy domu a vytvára jedinečnú architektúru, ktorá znesie porovnanie v medzinárodnej mierke. 

Rodinný dom „Slamák“, Liptovský Ján 

Architekti: Martin Boleš, Aleš Berec, Erika Bolešová

Foto: Matej Hakár, Eva Benková

Slama z okolitých polí, hlina z vlastného dvora a drevo z neďalekého lesa sú materiálmi rodinného domu, ktorý vznikol za aktívnej účasti jeho majiteľov, ktorých cieľom bolo minimalizovať negatívne environmentálne dopady. 

4/6 Ateliér režiséra, Strekov 

Ateliéry: benkobenkova, gmb 

Architekti: Juraj Benko, Jana Benková, Marián Gombarček 

Foto: Matej Hakár, benkobenkova

Ateliér režiséra je umiestnený v tradičnom vinohradníckom domčeku s tradičnou záhradou. Vďaka radikálnej vnútornej dispozičnej úprave vznikol priestor pre „útulný” interiér, ktorý súčasnými prostriedkami formuje tradičné prvky ako sú pec, zápecok, veranda aj pergola prepájajúca svetlicu so záhradou. Výrazná je voľba materiálov, farebnosti i použitých štruktúr.  

Kategória EXTERIÉR 

Rozmanitá záhrada, Rovinka 

Ateliér: Atelier DUMA_living gardens s.r.o. 

Krajinní architekti: Magdalena Horňáková, Juraj Horňák, Lenka Ficeková , Kristína Gubišová 

Foto: Pavel Koutný, Magdalena Horňáková

Záhrada bez príbehu nie je záhradou, ale len skrumážou rastlín. Tu priestory, svetlo, zvuk a vône sú vo vzájomnom dotyku. Zelený náhrdelník pozýva k zvedavým krokom. Aj napriek istej druhovej rozšafnosti, duch domu prebýva v tejto záhrade. 

Obnova turistického areálu Malý Slavín v mestských lesoch Bratislavy

Ateliér: BAKYTA architekti 

Architekti: Róbert Bakyta, Ľubomíra Blašková 

Iné: statika: Pavol Drha; spolupráca: Július Vass 

Foto: Matej Hakár

Známu turistickú destináciu malého Slavína výrazne zatraktívnil nový objekt prístrešku, ktorý je vymedzený zázračne levitujúcou mriežkou/strechou. Objekt je otvoreným spoločenským priestorom dobre integrovaným do scenérie lesa. 

Pozorovateľňa zvierat Vydrica, Malé Karpaty 

Ateliér: OFFICE110 architekti 

Architekti: Martin Hörmann, Richard Kastel, Peter Kopecký 

Foto: Martin Hörmann

Oko v krajine. Vidieť a nebyť videný. Stromy, ktoré stíchli, premenené ľudskou rukou na útulok. Miesto na upokojenie zrýchleného dychu. Schránka pro lesné vône. Vrastanie medzi steblá trávy. 

Kategória FENOMÉNY ARCHITEKTÚRY 

Bunky Jelšava, kaštieľ Coburgovcov

Ateliér: 2021 

Architekti: Peter Lényi, Ondrej Marko, Marián Lucký, Lenka Borecká 

Iné: spoluautori dizajnu buniek: Matúš Šestina, Miro Šestina; osvietený investor: Čierne Diery; svetelný dizajn: Laura Murguía Sánchez, Lenka Balážová; statik: František Hladký 

Foto: Vladimír Eliáš

Autori vytvorili „mikrohotel” v čase. Návštevník sa stáva súčasťou záchrany a transformácie pamiatky. V našich končinách unikátny a inovatívny spôsob dočasnej zážitkovej intervencie. 

5/6 Komunitné centrum - BÚDA, Žiar nad Hronom 

Ateliér: Ateliér HAUS 

Architekti: Tomáš Ružiak, Miroslav Šestina, Matúš Šestina, Eva Šestina 

Iné: spolupráca: Katarína Urgelová, Matthias M. J. Arnould 

Foto: Miroslav Šestina

Búda v Žiari nad Hronom je dôkazom autentického snaženia angažovanej komunity, ktorá svojím aktívnym prístupom neformuje len bezprostredný verejný priestor, ale aj ľudí, ktorí ho užívajú. Subtílna architektúra tu slúži ako nevyhnutná infraštruktúra a pozadie pre široké spektrum činností obsiahnutých pod pojmom „život vo verejnom priestore“. 

Liturgický priestor pre pontifikálnu omšu počas pastoračnej návštevy pápeža Františka v Šaštíne

Architekti: Michal Bogár, Mária Bogárová, Roman Ruhig, Ema Ruhigová 

Iné: výtvarná spolupráca: Martin Lettrich (kríž s korpusom ukrižovaného Ježiša), Viktor Oravec (sklené prvky), Dorota Sadovská (maľba sv. Jozefa); florista: Robert Bartolen 

Foto: Michal Bogár ml., PS:Events, Mária Bogárová, Roman Ruhig 

Popri celospoločenskom význame sa ukazuje, že moment návštevy rímskeho pápeža môže mať aj svoj architektonický rozmer. Liturgický priestor v Šaštíne v sebe snúbi primeranú monumentálnosť cirkevnej slávnosti, no zároveň aj efemérnosť daného momentu. Z mnohých významových rovín porota oceňuje prácu so súčasným výtvarným umením, ktoré je integrálnou súčasťou architektonického návrhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok