Pápež sa nechystá abdikovať. Cirkev bude riadiť, kým mu to zdravie dovolí

TA3 ČTK
4.7.2022 20:13

Pápež František vylúčil, že by sa v blízkej dobe chystal abdikovať. Pokiaľ by mu ale zdravie znemožnilo riadiť katolícku cirkev, tak by na svoj post abdikoval, povedal v rozhovore, ktorý v pondelok zverejnila agentúra Reuters. Pápež vyjadril vôľu po svojej plánovanej júlovej návšteve Kanady zavítať aj do Moskvy a do Kyjeva.

Pápež sa nechystá abdikovať. Cirkev bude riadiť, kým mu to zdravie dovolí
TASR/AP

Niektoré médiá, napríklad denník The Washington Post, v posledných týždňoch uvádzali, že by pápež mohol podal rezignáciu. Podľa tlače tomu mohla napovedať plánovaná augustová návšteva mesta L´Aquila, kde je pochovaný pápež Celestín V. Ten odišiel z pápežského trónu na konci 13. storočia a bol do abdikácie Františkovho predchodcu Benedikta XVI. poslednou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá podala abdika.

"Zatiaľ nie, naozaj," odpovedal pápež František na otázku, či sa chystá abdikovať. Dodal ale, že by rezignáciu podal, ak by mu zdravie znemožňovalo riadiť katolícku cirkev. "A to bol veľký príklad pápeža Benedikta. Pre cirkev to bola veľmi dobrá vec," povedal o rezignácii svojho predchodcu súčasný pápež.

O Františkovej abdikácii sa špekulovalo aj vlani v lete, keď sa hlava katolíckej cirkvi podrobila operácii čreva. V posledných mesiacoch mal pápež problém s chôdzou a niekoľkokrát sa na verejnosti objavil na kolieskovom kresle. Kvôli zdravotným komplikáciám aj František zrušil návštevu Libanonu či afrických krajín. Na cestu do Kanady v druhej polovici júla sa ale vydá.

"Mám sa dobre, pomaly sa to zlepšuje," povedal o svojom zdravotnom stave pápež.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok