Stal sa symbolom odporu. Na Haďom ostrove opäť vztýčili ukrajinskú vlajku, oznámil Kyjev

TA3 ČTK
4.7.2022 13:42

Na strategicky položenom Haďom ostrove v Čiernom mori, odkiaľ sa minulý týždeň stiahla ruská okupačná posádka, bola opäť vztýčená ukrajinská vlajka. Oznámila to hovorkyňa ministerstva obrany v Kyjeve Natalija Humenjuková.

Ukrajinci obvinili Rusov, že na Hadí ostrov zhodili fosforové bomby
TASR/AP

"Ukrajinská vlajka na Haďom ostrove bola vztýčená. Vojenská operácia skončila a územie bolo vrátené pod jurisdikciu Ukrajiny," citovali ukrajinské médiá z brífingu Humenjukovej.

Stiahnutie ruských jednotiek z Hadieho ostrova najprv 30. júna oznámila ukrajinská armáda a následne ho potvrdila aj ruská strana. Stalo sa tak po niekoľkých ukrajinských vzdušných a delostreleckých útokoch, ktoré ničili dovezenú ruskú techniku a narušovali snahy Moskvy o zásobovanie posádky umiestnenej na ostrove. Velenie ukrajinskej armády následne uviedlo, že sa chystá prevziať nad ostrovom aj fyzickú kontrolu, zatiaľ čo Rusko tvrdilo, že stiahnutie vojakov je plánované.

Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný Hadí ostrov v prvý deň invázie na Ukrajinu. Ostrov ležiaci zhruba 150 kilometrov južne od Odesy sa stal symbolom ukrajinského odporu, keď tamojšia posádka odmietla ruské výzvy na zloženie zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok