Po nezvestných v talianskych Alpách stále pátrajú. Tragédia je dôsledkom klimatickej zmeny, hovorí Draghi

TA3 ČTK
4.7.2022 13:27

Jedna z obetí nedeľného zosuvu ľadovca v talianskych Alpách je z Česka, napísali denník Il Messaggero a agentúra AGI. Počet mŕtvych vzrástol na osem, napísal denník La Repubblica, podľa ktorého sa tiež našli štyria nezvestní. Nie je jasné, akej sú národnosti. Z obetí sa podarilo identifikovať štyri, z toho traja sú Taliani. Podľa skorších informácií agentúry ANSA sú medzi nezvestnými aj štyria Česi.

Zranených je podľa agentúry ANSA osem, dvaja z nich vážne. Príbuzní zatiaľ identifikovali tri obete, u ďalších nie je identita oficiálne potvrdená. Talianske médiá ale od rána informujú, že medzi mŕtvymi je aj jeden Čech. Generálny konzul ČR v Miláne Jiří Kudela okolo 19.00 h povedal, že talianske úrady nepotvrdili, že by medzi obeťami bol český občan. Na konzulát sa počas dňa obrátilo niekoľko ľudí, ktorí nemali kontakt so svojimi blízkymi. Neskôr sa ale s niektorými z nich podarilo nadviazať kontakt.

Záchranári talianskej tlači oznámili, že nádej na nájdenie niekoho živého nie je vysoká. Záchranné práce komplikovalo niekoľko hodín zlé počasie. Pátranie bolo pre búrku prerušené, ale po 16:00 úrady rozhodli o jeho obnovení. Do pátrania je zapojený vrtuľník a bezpilotné lietadlá.

Na miesto sa popoludní dostavil po komplikáciách spôsobených zlým počasím taliansky premiér Draghi. Podľa neho táto udalosť "iste súvisí so zhoršením životného prostredia a klimatickou situáciou". Uviedol, že vláda musí prijať opatrenia, ktoré by znížili na minimum možnosť, že sa obdobná tragédia bude opakovať.

Na miesto nešťastia dorazili dve skupiny príbuzných obetí, ktorých telá boli prevezené na zimný štadión v obci Canazei, kde bola zriadená smútočná sieň. V Canazei sa tiež nachádza operačné stredisko koordinujúce pátranie po nezvestných.

Je to "nepredstaviteľná katastrofa, taký masaker, že bude ťažké určiť presnú totožnosť obetí, pretože telá boli roztrhané prúdom ľadu a kameňov", oznámili agentúre ANSA vyšetrovatelia. Masa ľadu a kameňov sa po úbočí hory rútila rýchlosťou až 300 kilometrov za hodinu, napísal denník Il Messaggero.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok