S vlajkou separatistov vo vesmíre. Ruskí kozmonauti oslávili dobytie Luhanskej oblasti

TA3 ČTK
4.7.2022 13:49

Ruskí kozmonauti v pondelok na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice oslávili dobytie Luhanskej oblasti ruskými silami. Vesmírna agentúra Roskosmos zverejnila snímku, na ktorej ruská posádka pózuje s vlajkou proruských separatistov.

Ruští kosmonauté na ISS oslavili dobytí ukrajinské Luhanské oblasti
Telegram/Roskosmos

"Deň oslobodenia Luhanskej ľudovej republiky. Oslavujeme na Zemi aj vo vesmíre," uviedol Roskosmos na telegrame. Príspevok doplnil fotografiami kozmonautov Olega Artemjeva, Denisa Matvejeva a Sergeja Korsakova, ako sa usmievajú a v rukách držia čierno-modro-červenú vlajku luhanských separatistov. Rusko samostatnosť samozvanej LNR a Doneckej ľudovej republiky uznalo krátko predtým, než vo februári vojensky napadlo Ukrajinu. Útok odôvodnilo potrebou chrániť tamojšie ruskojazyčné obyvateľstvo pred údajným útlakom zo strany Kyjeva.

"Je to dlhoočakávaný sen, na ktorý obyvatelia okupovaných častí Luhanskej oblasti čakali osem rokov," uviedol Roskosmos a vyzval občanov DNR, aby "vyčkali". "Sme presvedčení, že 3. júl 2022, zostane navždy zapísaný v dejinách Luhanskej ľudovej republiky," dodal. Rusko v nedeľu oznámilo, že ruské a separatistické sily získali plnú kontrolu nad Luhanskou oblasťou po tom, čo dobyli jej posledné veľké mesto Lysyčansk. Kyjev oznámil, že chce stratené územia získať späť a začať protiofenzívu s pomocou západných zbraní dlhého doletu.

Okrem trojice ruských kozmonautov sa v súčasnej dobe na ISS nachádzajú traja americkí astronauti a ich talianska kolegyňa z Európskej vesmírnej agentúry Samantha Cristoforettiová.

Potom, čo bolo Rusko koncom marca nútené vzdať sa svojho pokusu o dobytie Kyjeva, sa zameralo na vytlačenie ukrajinských síl z celého Donbasu. Ruskom podporovaní separatisti tu s ukrajinskými vojskami bojujú od roku 2014. Podľa analytikov sa Rusko bude teraz takmer s istotou sústrediť na dobytie celej Doneckej oblasti, ktorej veľká časť stále zostáva pod kontrolou ukrajinskej armády.

Vesmírna výskumná stanica bola pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu vzácnym miestom spolupráce medzi Ruskom, USA a ich spojencami, a to aj napriek neustále sa zhoršujúcim vzťahom. Jej budúcnosť je kvôli vojne na Ukrajine neistá. Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin predtým pohrozil ukončením misie, pokiaľ Západ nezruší sankcie voči podnikom zapojeným do ruského vesmírneho priemyslu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok