Východná opäť patrila folklóru. Festival vyvrcholil galaprogramom Letokruhy tradícií

TA3 TASR
3.7.2022 18:02

Najstaršie a najrozsiahlejšie podujatie na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry - Folklórny festival Východná vyvrcholil v nedeľu galaprogramom Letokruhy tradícií. Podujatie navštívili tisícky ľudí.

Východná opäť patrila folklóru. Festival vyvrcholil galaprogramom Letokruhy tradícií
TASR/Milan Kapusta

Katarína Babčáková z programového výboru podujatia zhodnotila, že festival ponúkol neuveriteľne kreatívnu, originálnu a hodnotnú prácu autorov na veľmi sofistikovaných programoch. "Je mi cťou s takýmto autorským tímom spolupracovať a mať možnosť na našom najstaršom a najrozsiahlejšom festivale divákom ponúknuť najvyššiu kvalitu bez lacných gýčových estrádnych efektov," vyzdvihla Babčáková.

Folklórny festival Východná podľa nej tiež ponúkol kvalitu s dušou, príbehom, vynikajúcou interpretáciou aj kvalitu v podobe vynikajúcich tanečných hudobných a speváckych workshopov, prezentáciu tradičných remesiel v krásnom areáli.

"Teda všetko to, čo je z našej strany potrebné, aby naša generácia - náš letokruh odovzdal ďalšiemu letokruhu. Aby letokruhy tradícií neskončili v nejakej nie celkom dôstojnej podobe našej generácie, ale aby sa ďalej rozvíjali a predávali ďalšej mladej generácii v krásnej, zaujímavej, bohatej podobe, v takej, v akej žili," dodala.

Osobitosťou 67. ročníka Folklórny festival Východná bola prezentácia najúspešnejších detských folklórnych súborov, speváckych skupín i detských ľudových hudieb a speváčikov, postupujúcich z krajských kôl celoštátnych súťaží s cieľom motivovať deti i rodičov na ďalšiu prácu v oblasti šírenia a prezentácie tradičnej kultúry po neľahkom online období. Lákadlom podujatia boli nielen víťazi celoštátnych súťaží, celovečerné programy a profesionálny súbor z Budapešti, ale aj prezentácia gajdošskej tradície a vzdelávacie programy pre deti a dospelých. Vývoj slovenskej tanečnej tradície predstavil autorský program Letokruhy tanca.

V spolupráci s Ústredím ľudovej umeleckej výroby vznikla škola remesiel, jarmok tradičných remesiel i séria virtuálnych výstav a filmových dokumentov o remeselných postupoch. Námet letokruhov symbolicky uzavrelo oživenie nových koreňov - vysádzanie stromov v areáli amfiteátra.      

Folklórny festival Východná organizuje Národné osvetové centrum, spoluorganizátorom je obec Východná a Ústredie ľudovej umeleckej výroby. Na festivale spolupracuje Liptovské a Oravské kultúrne stredisko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok