Intimita vplýva na pamäť. Ak zabúdate, zrejme zanedbávate manželské povinnosti

TA3/zm
6.7.2022 08:00

Medzi sexuálnym životom a pamäťou našli vedci priamu súvislosť. Čím viac intimity máte, tým lepšie vám mozog slúži. S takouto medicínou by mal problém len málokto.

Intimita vplýva na pamäť. Ak zabúdate, zrejme zanedbávate manželské povinnosti
Pexel

Dôvodov, prečo nám, najmä vo vyššom veku, vynecháva pamäť, môže byť mnoho. Iste viete, že vplyv má životospráva, dedičné ochorenia, ale najnovšie vedci tvrdia, že na tréning mozgu je dobrý aj tréning za dverami spálne.

Namiesto krížoviek

Najznámejšie odporúčanie odborníkov, ako si trénovať pamäť, je lúštenie krížoviek. Precvičíte si mozgové závity a ostanete mentálne dlhšie mladší. To je dobrá a pomerne nenáročná rada, ale odborníci našli ešte jednu, a dovolíme si tvrdiť, že o niečo príjemnejšiu.  

Sex vplýva na pamäť

Podľa austrálskej štúdie uverejnenej v magazíne Archives of Sexual Behavior sú sexuálne aktivity prepojené s centrom v mozgu, ktoré riadi pamäť. Výskumník Mark Allen z univerzity vo Wollongongu analyzoval so svojim tímom viac než 6 tisíc dobrovoľníkov, ktorí museli po pravde priznať frekvenciu svojho milostného života. Následne vedci skúmali ich mozgové centrá a hľadali prepojenie.

Spomienky, city aj orientácia

Je jasné, že odborníci prišli na to, že čím bol intímny život bohatší a pestrejší, tým lepšia bola pamäť respondentov. Vysvetlením je to, že sex stimuluje časť mozgu hipokampus, ktorá sa stará napríklad o uchovávanie spomienok, ale aj o orientačný zmysel či emócie.

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok