Nielen v záhrade, ale aj v domácej lekárničke: Z ľalie si môžete urobiť multifunkčný liek

TA3/zm
4.7.2022 08:00

Ľalie zdobia mnohé slovenské záhrady, a ak ich máte v záhone aj vy, môžete ich využiť viac než len na okrasu. Konkrétne, liečivé účinky majú kvety bielej ľalie.

Nielen v záhrade, ale aj v domácej lekárničke: Z ľalie si môžete urobiť multifunkčný liek
Pexels

Nie je len krásna a voňavá, ale dokonca liečivá a jedlá. Toto všetko dokáže biela ľalia.

Kvety aj cibuľky

Ľalia je multifunkčný liek, ktorý si môžete vyrobiť aj vy, nielen z jej lupeňov, ale dokonca i z cibuliek. Čo sa lupienkov týka, kvet kvitne práve v tomto období a júl je ideálny mesiac na ich zber a sušenie. Cibuľky môžete na výrobu domácich tinktúr použiť až po odkvitnutí ľalií.

Ľudové liečiteľstvo

V ľudovom liečiteľstve sa medikamenty z bielej ľalie používajú na tíšenie bolesti, rôzne opuchy, ale aj proti zadržiavaniu vody, krvácaniu, kašľu a na ženské problémy. Tinktúry sú vhodné okrem vnútorného použitia i na vonkajšie natieranie, v takom prípade liečia kožné vredy, začervenanie, popáleniny i poranenia.

Horúci obklad na hlieny

Ako sme spomínali, ľalia si dokáže poradiť s opuchmi, vredmi, ale aj hlienmi. Ak váss jedno z toho trápi, vyberte zo zeme cibuľku, dobre ju opláchnite a v celku opečte na panvici, kým zvonku nestmavne. Potom ju nakrájajte na plátky a priložte na postihnuté miesta ešte za horúca.

Roztok na akné

Na vonkajšie použitie proti akné, popáleninám či modrinám sa používa aj roztok z ľalie bielej. Cibuľky len povarte s vodou alebo mliekom, sceďte a roztok je hotový a pripravení na potieranie.

Tinktúra na rany a modriny

Jeden recept, ako spotrebovať aj kvety bielej ľalie. Namočte lupene do brandy alebo iného alkoholu aspoň na 6 hodín a máte pripravený silný  medikament. Druhý recept hovorí, že by sa do alkoholu mali naložiť nielen kvety, ale aj pokrájané cibuľky a roztok by mal postáť na slnečnom mieste aspoň 2 týždne. Výsledkom je tinktúra na vonkajšie použitie, ktorou môžete potierať všetky kožné problémy od rán až po modriny.

Olej proti štípancom

Pripravte si z ľalie bielej aj domáci repelent. Do kvalitného oleja naložte niekoľko kvetov a nechajte dva týždne postáť na slnečnom mieste. Následne je olej pripravený na použitie, napríklad na natieranie poštípaných miest od hmyzu, ale aj popraskanej kože.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok