Zomrel inžinier, ktorý dopravil Armstronga na mesiac

TASR
28.12.2012 21:04

Nemecko-americký vedec, vynálezca, aerokozmický inžinier a spisovateľ Jesco von Puttkamer zomrel vo štvrtok vo veku 79 rokov. Dnes to oznámil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Zomrel inžinier, ktorý dopravil Armstronga na mesiac
vimeo.com

Von Puttkamer, ktorý sa po boku Wernhera von Brauna podieľal na raketovom programe USA a desaťročia pôsobil v americkom vesmírnom programe, sa narodil v Nemecku a svoju kariéru v NASA začal začiatkom 60. rokov minulého storočia.

Pracoval na projektoch od vesmírneho programu Apollo, ktorý dopravil človeka na Mesiac, až po vesmírny program raketoplánov. Jeho nedávne aktivity zahŕňali program Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a ďalšie budúce projekty pre NASA.

"Jesco bol v NASA inštitúciou," povedal šéf oddelenia vesmírnych letov s ľudskou posádkou William Gerstenmaier. "Čas, ktorý tu strávil, sa kryje takmer s celým obdobím programov pilotovaných letov do kozmu," dodal Gerstenmaier.


Jesco von Puttkamer napísal viac než desať kníh o vesmíre a bol i technickým poradcom pre tvorcov filmu Star Trek. Ako pre agentúru DPA uviedol hovorca NASA, von Puttkamer zomrel na následky zlyhania srdca vo svojom dome neďaleko Washingtonu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok