Diéta Márie Antoinetty je šitá na mieru ženským chutiam: Zakázané nie sú ani sladkosti

TA3/zm
3.7.2022 10:00

Francúzska kráľovná Mária Antoinetta bola známa svojou vášňou pre dobré jedlo. Ale už aj v jej časoch si ženy strážili líniu, a tak sa držala niekoľkých pravidiel, na ktorých je dnes postavená jej diéta, hoci žila v polovici 18. storočia.

Diéta Márie Antoinetty je šitá na mieru ženským chutiam: Zakázané nie sú ani sladkosti
Pexels

Dcéra Márie Terézie a manželka francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI. milovala sladkosti, a aj napriek tomu mala v páse neuveriteľných 58 centimetrov, a to nešportovala.

Sladké raňajky

Prvým trikom, ktorý v rámci stravovania Mária Antoinetta mala, boli sladké raňajky. Aj dnes sa hovorí, že prvé jedlo dňa je základ, a panovníčka to brala doslova. Boli bohaté a kalorické. Dôvod, prečo na úvod jedla sladkosti, bol ten, že už po zvyšok dňa nemala takú chuť na dobroty. Dnes navyše vieme, že raňajky telo dokáže počas dňa spáliť, pretože máte pred sebou niekoľko aktívnych hodín.   

Raňajky panovníčky však nevyzerali len ako cukráreň. Sacharidy po zobudení prijímala aj v podobe ovocia a pečiva.

Mäso v priebehu dňa

Mária Antoinetta pokračovala v rámci jedálneho lístka kvalitným mäsom. Veľmi často jedla na obed ryby, napríklad lososa, alebo chudé kačacie prsia, ktoré môžete nahradiť aj kuracími.

Zaujímavé je, že sa nevyhýbala ani cestovinám so syrom, ktoré považujeme za poriadnu kalorickú bombu. No tým, že jedla malé porcie, stále jej metabolizmus stíhal spaľovať tuky. Navyše, dcéra Márie Terézie vynechávala desiatu a olovrant, držala sa zvyčajne troch jedál denne.  

Tekutá večera

Dalo by sa povedať, že kalorický príjem Márie Antoinetty mal klesajúcu tendenciu. Ráno prijala najviac kalórii, na obed o niečo menej, ale stále dosť, nuž a večerala veľmi striedmo. Jej zásada boli polievky, najčastejšie kvalitné vývary. Tekutú večeru v dnešnej dobe môžete v rámci diéty podľa Márie Antoinetty nahradiť aj zeleninovými smoothies.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok