Záver týždňa bol extrémne horúci. Niekde namerali takmer 39 stupňov

TA3 TASR
2.7.2022 11:43

Extrémne horúco bolo v piatok najmä v Prešovskom kraji. Najvyššiu teplotu meteorológovia zaznamenali na staniciach Čaklov, Slovenská Kajňa a Trebišov. Namerali tu 38,6 stupňa Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti. Ochladenie priniesol studený front, no podľa SHMÚ bude od nedele opäť prúdiť teplý vzduch.

Júl lámal rekordy. Na mnohých miestach bol najteplejším v histórii
TASR/Jaroslav Novák

"Viacero staníc včera v Prešovskom kraji (ojedinele aj inde) zaznamenalo vôbec najvyššiu hodnotu v ich histórii meraní. Teplotu 38 stupňov Celzia sme namerali aj v severných okresoch Stropkov a Svidník, pričom nad 35 stupňov Celzia teplota vystúpila aj na hornom Spiši," uviedli meteorológovia.  V Maďarsku a Rumunsku bolo ešte teplejšie ako u nás a namerali tam aj 40 stupňov, v Poľsku bolo takmer 38 stupňov.

Výrazne chladnejšie bolo podľa SHMÚ západne od nášho územia za studeným frontom, kde teplota lokálne nevystúpila ani na 20 stupňov. Tento studený front postúpil aj nad naše územie a priniesol ochladenie.

"No v Banskobystrickom kraji a na dolnom Zemplíne (hlavne na krajnom východe) nebude veľmi výrazné a teplota aj dnes dosiahne 33 až 34 stupňov Celzia," skonštatoval SHMÚ. Na severe stredného Slovenska sa schladí počas soboty najvýraznejšie s maximom okolo 20 stupňov. "To však nepotrvá dlho a prílev teplého vzduchu sa už od zajtra opäť obnoví," uzavreli meteorológovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok