Premiér Monti pôjde do volieb na čele centristickej koalície

TASR TA3
28.12.2012 20:42

Odchádzajúci taliansky premiér Mario Monti dnes oznámil, že v nadchádzajúcich parlamentných voľbách bude stáť na čele koalície centristických strán, ktoré podporujú jeho proeurópsky a reformný program.

Premiér Monti pôjde do volieb na čele centristickej koalície
SITA

Montiho vyhlásenie podľa agentúry Reuters jednoznačne vyjasnilo jeho pozíciu vo voľbách, ktoré sa uskutočnia o dva mesiace. Monti v nedeľu totiž len naznačil, že sa možno pokúsi o získanie dôvery pre svoje druhé volebné obdobie na čele talianskej vlády, ak sa na politickej scéne nájdu záujemcovia ochotní podporiť jeho program.

"Tradičné rozdelenie na ľavicu a pravicu má svoje historické a symbolické opodstatnenie, no neodráža dôležitosť skutočnej jednoty, ktorú Taliansko potrebuje. Takú, ktorá sa upriamuje na Európu a reformy," konštatoval Monti po stretnutí s lídrami strán pohybujúcich sa v strede politického spektra. Ako poznamenal, potešil sa, že môže prijať "pozíciu lídra koalície".

Monti (69), ktorý je doživotným senátorom, nemusí v parlamentných voľbách kandidovať. Poslanecký mandát má zaručený. Podľa neho môže koalícia na čele s ním dosiahnuť vo voľbách naplánovaných na 24.-25. februára "výborný výsledok".


Monti minulý týždeň vyjadril nádej, že budúca vláda bude mať úplnú parlamentnú väčšinu. Zároveň vyjadril názor, že klasické ľavo-pravé politické rozdelenie už nestačí na to, aby sa Taliansko dokázalo vyrovnať so svojimi problémami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok