Vyrážky na tvári nespôsobuje len čokoláda: Pleť je háklivá aj na tieto potraviny

TA3/zm
2.7.2022 10:00

Aj v dospelosti môže niektoré ženy potrápiť akné. Ak neexituje zjavná príčina, problém môže byť v potravinách, ktoré jete.

Vyrážky na tvári nespôsobuje len čokoláda: Pleť je háklivá aj na tieto potraviny
Pexels

Nevhodná strava je dôvodom mnohých zdravotných problémov a kožné nie sú výnimka. Nemusíte ani vedieť, že máte určitý typ intolerancie, no pokožka vám to dá jasne najavo. Toto sú najčastejší potravinoví spúšťači vyrážok.

Za normálnych okolností dobrá pleť a potom zrazu obrovská hnisavá vyrážka alebo skupinka menších zapálených miest. Stáva sa to aj vám? Potom môžu byť na príčine nevhodné potraviny, ktoré ovplyvňujú hormonálny systém.

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky patria k najrozšírenejšej potravinovej intolerancii a môžu spôsobovať hneď niekoľko problémov. Nafúknuté brucho, zlé trávenie, ale aj zhoršený stav pleti. Súvisí to s tým, že v mlieku sa nachádza množstvo hormónov, ktoré si nemusia pasovať s tými vašimi. Nezabúdajte, že medzi mliečne výrobky patrí aj čokoláda, po ktorej sa zvykne vyhádzať nejeden človek.

Lepok

Vyzerá to ako zoznam potravinových alergií, no pravdou je, že to, čo robí zle vašim črevám, sa prejaví aj na pokožke. Preto je lepok opäť jednou z ingrediencií, ktoré by ste mali vynechať alebo aspoň obmedziť, ak vás trápi nárazovo akné a neviete prísť na jeho príčinu.

Sója

Sóju nájdeme aj v potravinách, kde by vám to ani nenapadlo. Jej stopové prvky sú napríkad v pečive, cestovinách, alebo mäsových výrobkoch. Sója obsahuje fytoestrogény a tie pôsobia na náš hormonálny systém nepriaznivo, čím telo zareaguje tvorbou akné.

Arašidy

Aj v prípade, že nie ste alergické na oriešky, môžu vám narobiť poriadnu neplechu na tvári. Najčastejšie sa akné tohto typu vyhadzuje okolo úst a nemusí mať len podobu vyrážok, ale aj bolestivých trhliniek na koži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok